Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Furuviks största åkattraktion nånsin – kostar 32 miljoner kronor

Fireball – så heter Furuviks nya flaggskepp och största investering någonsin.
Det blir den första berg- och dalbanan i Norden där man åker både framlänges och baklänges.

Den nya berg- och dalbanan Fireball, som kommer att stå klar när Furuvik öppnar i maj nästa år, blir 23 meter hög och kommer upp i en hastighet på 60 kilometer i timmen.

Åkturen börjar med att passagerarna dras upp baklänges för att sedan släppas ned, genom ett stationshus och ut på en slinga som ser ut att ta slut i tomma intet.

Därefter gör man om turen – men åt andra hållet.

– Det som är speciellt med den här är att man dras upp baklänges, men det är inte med ett kedjeuppdrag där man hör det klassiska klick-klick-klick utan det är med friktionshjul som gör den väldigt tyst, säger Jim Roström, attraktionsansvarig.

För att få åka Fireball krävs det att man har fyllt fyra år och är över 95 centimeter lång – vilket gör att attraktionen riktar sig till hela familjen.

– Jag har åkt en del berg- och dalbanor baklänges tidigare och det är en speciell upplevelse. Förhoppningsvis känner de som åker glädje och lite skräck, det förhöjer upplevelsen, säger Jim Roström, som själv värdesätter åkupplevelse före hastighet när det kommer till berg- och dalbanor.

Arbetet med den nya attraktionen, som kostar 32 miljoner kronor, drar i gång när parken stänger efter säsongen för att sedan byggas upp och testköras till öppningen 2017.

– Det känns hur häftigt som helst att vi äntligen får berätta det här. Vi har lagt ut lite teasers och är glada att våra gäster har varit intresserade och har spekulerat i vad det kan vara. Det betyder mycket, säger Furuviks vd Nina Tano.

Kan den nya attraktionen innebära att entrépriserna kommer att höjas?

– Det kan jag inte svara på nu, så långt har vi inte kommit utan priserna för 2017 sätter vi till hösten, säger Nina Tano.