Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Gävleskolan som anställt en inredare för att få eleverna att trivas – "jätteviktigt för hur vi mår och presterar"

En mäktig stenfond av konstnären Harry Ceson i magsinets entré möter toppmodern IT-inredning, svarta sittsäckar och genombrutna plaststolar i gnistrande lime.
– Arbetsmiljön är jätteviktig för hur vi mår och presterar, därför har Realgymnasiet anställt en inredare, säger Anna Giljam Nilsson.

Hon är nästan lite mallig. Och det med all rätt. Realgymnasiet i Gävle har växt så det knakat. Från 32 till 420 elever sedan hon tillträdde som rektor 2008.

– Visst är det en häftig fastighet i en häftig miljö? säger hon och öppnar dörren till magasinet på Alderholmen.

Vi möts av ett gammalt konstverk som fått vara kvar, vågor och sol i ruffig betong, och på motsatta väggen ett modernt citat; "As an individual you are one drop, together we are an ocean". På borden innanför står det vaser med krispiga tulpanbuketter.

Anna Giljam Nilsson hade inte haft en tanke på att hon skulle bli rektor när tillfället dök upp. Hon började som florist och öppnade en av Gävles första inredningsbutiker Blomstret redan 1991. När hon såg annonsen många år senare hade hon skolat om sig till lärare. Ett nytt hästgymnasium skulle starta i Gävle och de sökte efter en rektor. Anna som alltid har haft hästar i familjen kunde inte låta bli att söka. Att skolan satsade medvetet på inredning och miljö låg helt i linje med hennes egna idéer.

Att vi påverkas olika av olika färger till exempel och att vi blir lugna och friska av grönt. Realgymnasiet hade limegrönt som en signalfärg redan från början och i dag har det gröna breddats med fler kulörer. Inredaren Kim Zandvoort kommer till skolan med jämna mellanrum för att känna in miljön, komplettera inredningen och göra nya tavlor. Hon använder gärna material från eleverna.

Skolan håller till i tre fastigheter och den första öppnade på Drottninggatan 29 där posten låg en gång i tiden. Trapphuset är öppet och ljust med en fin takkrona och väggfast glaskonst. En trappa upp sticker en häst ut ur väggen intill en nätt soffgrupp. Bakom väggen finns biblioteket med bokhyllor, mönstrad tapet, myssoffor, sadel på väggen och en limegrön fåtölj med rokokoinspirerade former under. I soffan sitter två tjejer och pluggar och bakom ett fönster pågår en lektion.

– Jag tycker om att komma till jobbet varje dag och så vill jag att det ska kännas för eleverna också. Vi är noga med att allting ska vara fräscht. Därför har vi gemensamma toaletter för eleverna och personalen. Det ska inte vara någon skillnad.

Det borde egentligen vara en självklarhet. Jag påminns om att många tjejer på andra skolor måste hålla sig hela dagarna. Här är toaletterna som nystädade fast det är i slutet av dagen. Två kvarter bort ligger nästa fastighet. I korridoren står stylisternas skyltdockor med festblåsor av färgglatt papper och på väggen ett annat citat; "Creativity is intelligent having fun" Einstein.

– Det är vår inredare Kim som jobbar med citaten. Man påverkas ju av ord som man har omkring sig, särskilt ord som upprepas.

Frisöreleverna har Modesty Blaise i två versioner på sin vägg, en i rött och en i lila. Det är öppet och mycket insyn mellan rummen. Genom ett runt båtfönster syns fototapeten lång väg. En närbild av en sminkning med glasströssel på ögonbrynen och rosa ögonlock. En tidigare stylistelev hade gjort make upen till en visning med godistema.

– Du måste se den här också, säger Anna och går vidare. En riktig Änglagårdsbild, visst är den fin? Det är allén till Högbo ridklubb. Ida som är på bilden jobbar som stallchef där i dag och Linnea på en stor hästanläggning i Årsta.

Den tredje fastigheten är magasinet med gaveln mot Centralstationen. Högst upp under taket är det höga fönster och jag får veta att rummet innanför kallas katedralen.

Varför valde ni att flytta in i ett magasin?

– För att det är ett expansivt område, det kan hända mycket här. Och för att vi har många pendlingselever, det är perfekt för dem att vara nära stationen. Men också på grund av fastigheten. Det är en häftig byggnad i ett kulturhistoriskt område och det är jättetrevlig att vara här.

Innanför står det rosa tulpaner i många vaser. Färska och vårigt hoppfulla. Några av lärarna har ansvar för snittblommorna. Det gröna är kombinerat med mycket purpur och i studion finns en modern graffittivägg. Borden har ljudabsorberande skivor och golven är av slitstark linoleum. Det här är skolans medialand där media kopplas ihop med teknik. Men det finns också ett pingisbord där det brukar bli tuffa matcher och stora sittsäckar att pusta ut i efteråt. Anna demonstrerar gärna. Mentorrummen är små med kuddar, tavlor och godis för den som vill prata med en vuxen.

Högst upp ligger katedralen och där känns det som om taket lyfter. Tapeten liknar målade penseldrag i blandade färger. Ergonomistolarna sviktar skönt och är gjorda så att man lika gärna kan sitta gränsle och hänga över ryggstödet.

– Vi tänker annorlunda än många andra skolor. Pedagogiken kommer självklart först, men arbetsmiljön är jätteviktig. Det säger ju forskningen också, att man presterar bättre i en fräsch och kreativ miljö.

Men vad tycker eleverna själva? Det har blivit sent och många har slutat för dagen. I en soffhörna hittar vi Sofie Boman och Tove Törresvoll. De skiner upp när de hör frågan.

– Det är jättefint här, jag tycker att den gröna färgen ger lugn och arbetsro, säger Tove.

– Det är verkligen fräscha lokaler och inget klotter som det kan vara på andra skolor, säger Sofie.

– Jag vet inte om du ska skriva det här, ler Anna då. Men ett klotter har vi fått. Någon har målat dit två visare på en väggklocka som hade gått sönder. Men det är det enda.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Helen Granditsky 026-15 96 41 helen.granditsky@mittmedia.se