Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Gävletjejen som nått allsvenskan – och krossat världsrekordet

Hon lämnade Huge för att ta chansen i Kvarnsveden och en högre serie.
Nu kan 17-åriga Lee Winroth kalla sig allsvensk – och svensk mästare i styrkelyft.
– Det känns helt overkligt, säger hon.

Efter 6–0 mot Östersund i helgen är Kvarnsveden redan klart för damallsvenskan nästa säsong. En av de som firade uppflyttningen var Gävletjejen Lee Winroth som lämnade IK Huge i vintras för att bosätta sig i Borlänge och gå på fotbollsgymnasiet där.

Och hon ångrar sig inte.

– Det har till och med blivit bättre än jag kunde föreställa mig. Det var ett enkelt beslut att ta när de hörde av sig och frågade om jag ville komma. Jag visste att det var en högre nivå och att jag skulle utvecklas som spelare även om jag inte skulle bli en startspelare utan mest få göra inhopp.

Det har blivit en hel del inhopp, i stort sett varje match, och i helgen blev det en halvtimmes spel för anfallaren. Men inga mål så här långt.

– Nej, det väntar jag med. Det kanske kommer i allsvenskan i stället. Första året kommer bli en utmaning att hålla oss kvar, men jag tror vi kan klara det.

En stor del i Kvarnsvedens framgång är skyttedrottningen Tabitha Chawinga från Malawi (!) som gjort hela 38 mål på 22 omgångar i elitettan, men Lee Winroth menar att laget består av så mycket mer än bara en vass målskytt.

Men det är inte bara på fotbollsplanen hon nått framgång. Som ung diagnostiserades Lee med skolios, det vill säga en sned ryggrad. Men eftersom pappa Oscar har lång erfarenhet av styrketräning satte de tidigt, redan vid 12 års ålder, igång att stärka ryggen.

I år blev hon svensk ungdomsmästare i styrkelyft, och har svenska rekord i både bänkpress, knäböj och marklyft. 170 kilo i marklyft är till och med nordiskt rekord, även om hon faktiskt lyckats lyfta hela 190 kilo på träning vilket är 15 kilo mer än världsrekordet i hennes viktklass.

I bänkpress och knäböj har hon lyckats klara 80 kg och 135 kg som bäst. Så det är inte konstigt om hon vinner en och annan närkamp.

– Styrkelyft är ju nånting jag gjort vid sidan av fotbollen för att det är kul. Men hade jag inte gjort nåt åt skoliosen så hade det kunnat sätta stopp för all fotboll, men det tillät jag inte. Och i dag är jag helt besvärsfri.

– Och pappa har ju hållit på med det här i 30 år, så jag har en grym PT.

Hon hymlar inte vad som är målet med fotbollskarriären.

– Det långsiktiga målet är att slå sig in A-landslaget.