Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är underskrifterna som betyder slutet för 100 år av S-styre i Gävle

Nu är fältet fritt för alliansen i Gävle att bilda ett nytt styre.
På torsdagen lämnades de rödgröna partiernas avsägelser från samtliga förtroendeuppdrag in till kommunledningskontoret.

Att varje politiker som haft ett förtroendeuppdrag måste avsäga sig skriftligen kan tyckas krångligt. Men det är en förutsättning för att alliansen vid kommunfullmäktigemötet den 14 december ska kunna lägga fram förslag på en ny ledning.

Listan över namn ska omfatta förslag på allt från kommunstyrelseordförande, kommunalråd, presidium i kommunfullmäktige samt ordförande och vice ordförande i samtliga politiska nämnder.

Främlingsfientliga SD har bestämt sig för att stödja alliansens förslag till ordförandeval, vilket i praktiken innebär att alliansen från och med årsskiftet leder kommunen i minoritet.

Nära hundra år av S-styre i Gävle är då brutet. Partiet har haft makten i Gävle sedan allmän och lika rösträtt för kvinnor och män infördes 1921.

Allra bäst gick det för partiet i stadsfullmäktigevalet 1942. Då fick S hela 63,2 procent av rösterna. Men sedan dess har S-kurvan sakta men säkert dalat till 30 procent i det senaste valet.

LÄS MER: Nära hundra år av S-styre i Gävle

Att S tillslut skulle tappa makten i Gävle var en fråga om när och inte om, menar Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare från Hamrångefjärden.

– Det var helt väntat. Det är en förändring av det politiska landskapet som gått lite trögare ute i kommunerna än på riksplanet, säger han.

Förändringen menar han beror på ett ökat välstånd, vilket lett till att klassröstningen har minskat. Människor är mer oberoende i sina partival.

– Det går inte längre att säga vad du röstar på utifrån vad du jobbar med, säger Stig-Björn Ljunggren.

Ur det perspektivet tycker han att S i Gävle har varit skickliga som lyckats hålla sig kvar så pass länge. Men på en punkt ger han partiet lokalt underkänt.

– De har inte lyckats ge bilden av att de försökt komma överens över blockgränsen. Det finns en diskussion om huruvida de sträckt ut en hand eller inte. Om det uppstår en sådan diskussion har man misslyckats, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men i praktiken tror han inte att kommuninvånarna kommer att märka så mycket av maktskiftet.

– Det finns inget i budgetförändringen som är särskilt dramatiskt. Det är någon skridskobana som inte blir av. Det kan bli succé, fiasko eller ingenting, säger Stig-Björn Ljunggren.

Det politiska läget efter novemberfullmäktige förklaras av GD:s politikreporter Maria Carlsson här.