Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är våra nya sedlar

/

De nya svenska sedlarna tar med ägarna på en resa genom Sverige, från Öresundsbron i Skåne till Treriksröset i Lappland. Bakom det vinnande förslaget står den grafiska formgivaren Göran Österlund.

Annons

Av åtta finalister fastnade Riksbanken för Göran Österlund. Han var redan för 30 år sedan inblandad när dagens sedlar togs fram. Hans tävlingsbidrag den här gången, Kulturresan, utgör nu grunden när sedeldesigners ska anpassa bidraget till färdiga sedlar, där valören 200 kronor är ny.
– Det kändes omtumlande när beskedet kom, det tog ett tag innan det sjönk in, säger Göran Österlund.
Det är sedan tidigare klart vilka kulturpersonligheter som ska pryda sedlarna och vilka landskap de ska representera.
– Min tanke var att skapa en resa genom Sverige, eftersom jag valt landskap i relation till kulturpersonligheterna på sedlarna. Sedlarna tar oss med på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger han.

Nej till streckkoder
Österlund ville också lägga in GPS-koordinater och streckkoder på sedlarna.
– Tanken var att utnyttja mikrotext i sedlarna så att de kunde fungera som en turistguide med information om sevärdheter, även i andra delar av landet.

Men det säger riksbanksfullmäktige nej till.
– Det är en jätterolig idé, men den är ogenomförbar av säkerhetsmässiga, ekonomiska och praktiska skäl, säger juryns ordförande Peter Egardt.
Det var efter livliga diskussioner som juryn enades om att Österlunds bidrag var bäst.

Gemensamt formspråk
Sedlarna har enligt juryn ett gemensamt formspråk, de har sobra färger, porträtten på sedlarnas framsida är "välgörande" stora och landskapsmotiven, kopplade till personerna, är klara och tydliga.
– Helhetsintrycket är en vacker, helgjuten och användbar sedelserie där fram- och baksida harmonierar. Den bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition, säger Peter Egardt.

Men det krävs mycket arbete innan sedlarna kan börja cirkulera i landet. De ska förses med att en rad nya säkerhetsdetaljer och utformas för att underlätta för synskadade. Sedan väntar provtryck och tekniska omställningar i banker och butiker.
Planen är att de nya sedlarna ska hamna i svenskarnas plånböcker hösten 2015.

(TT)

Mer läsning

Annons