Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir det andra bullar

SANDVIKEN
Kladdiga fingrar och glada barnansikten.
Bakplåtarna fylls med allt från knallgult bröd till chokladmuffins. En varm doft av nygräddat bröd och papparkakor fyller rummet.

Medlemmarna i Celiakiföreningen är mitt uppe i en av sina bakdagar. Celiakiförbundet är en förening för dem med allergi mot till exempel gluten, soja eller laktos. I går anordnade förbundet för första gången en bakdag för barn och ungdomar.
Det var full fart inne i hemkunskapslokalerna på Murgårdsskolan där ett tjugotal personer samsades vid spisar och diskbänkar.
- Man får inte vara rädd för att tänja på gränserna när man bakar, säger Kerstin Montell som är glutenallergiker sedan 20 år tillbaka. Hon berättar att det ofta är både dyrare och svårare att baka glutenfritt. Man får inte bli ledsen om degen blir för kletig och måste slängas, för det händer hela tiden. Men med lite fantasi och tålamod går det mesta. Wienerbröd och småkakor är i stort sett det enda en glutenallerigiker måste avstå från.
De yngre kockarna var indelade i lag med en vuxen i varje kök som hjälpte till. Entusiasmen var stor och här tillverkades bland annat dammsugare, pepparkakor och kryddstarka pizzor.
Celiakiföreningen har med sina 25 år på nacken omkring 700 medlemmar här i Gävle. Åldrarna varierar även om den äldre generationen är mest aktiv.
Det gäller att veta en del om kost för den som är allergisk. Glutenallerigiker måste till exempel vara extra uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med fibrer. Det tog man fasta på i köket hos Linnea Andersson och Erika Johnsson.
- Vi har bakat ett majsbröd med solrosfrön, förklarar Linnea och pekar på plåten med det knallgula brödet. Tillsammans hjälps hon och kompisen Erika åt att skära upp bakverket så att alla får smaka. I köket bredvid penslar man frukostbullar i full fart. Det börjar dra ihop sig och de flesta av bakverken börjar bli klara. Snart är det dags att festa på godsakerna.

SARA HJELM
Praktikant