Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir ditt matavfall bränsle – ekogasen som produceras under ett år motsvarar tre miljoner liter bensin

Ett stenkast från mottagningshallen ligger en tankstation för biogas.
Här kan sopbilarna som transporterar matavfall som blir till biogas tanka – just det – biogas.
Cirkeln är sluten.

Gästrike ekogas anläggning strax norr om Forsbacka har kostat 140 miljoner kronor. Verksamheten drog i gång i våras och den officiella invigningen sker under september.

– Ekogasen som produceras här under ett år motsvarar tre miljoner liter bensin eller 30 gigawattimmar, säger Jonas Hellström, vd för Gästrike ekogas som ägs av Gästrike återvinnare och Gävle energi.

Redan 2011 började bolaget producera biogas i Duvbackens reningsverk. Men gasen räckte inte för att tillgodose behovet hos gasmacken i Sörby urfjäll.

– Om man tankade där var 40 procent naturgas som är en fossil gas. Nu är det 100 procent biogas i våra mackar, säger Jonas Hellström.

Biogas, ekogas, naturgas – de är alla metangas, skillnaden är varifrån den kommer. Medan ekogas eller biogas redan finns i kretsloppet utvinns naturgasen ur jordskorpan ungefär som bensin eller andra fossila bränslen.

Biogas är bara en av bolagets produkter. Vid Forsbackaanläggningen framställs också biogödsel som bönderna köper för att sprida på sina åkrar i stället för konstgödsel som innehåller tillsatt fosfor.

– Man pratar om ”peak fosfor” vilket innebär att jordens tillgångar på fosfor börjar ta slut. Genom att ta vara på det fosfor som ­redan finns i kretsloppet kan vi ersätta en del av det fosfor som man annars ­hade köpt in, säger Jonas Hellström.

Han bjuder på en rundvandring i den nybyggda anläggningen och berättar att dagen började med ett stopp i mottagningshallen.

– Vi fick ett strömavbrott under natten som påverkade ventilationen vilket gjorde att vi fick höga halter av ammoniak och metan i luften. Av säkerhetsskäl tog vi inte emot några sopbilar förrän vi hunnit vädra, säger Jonas Hellström.

Mitt emot tankstationen för biogas finns ett biologiskt utomhusfilter som liknar en stor bassäng fylld med träflis. Filtret är cirka en meter tjockt och ska rena luften som släpps ut.I mottagningshallen släpper sopbilarna sin last av matavfall på golvet.

Innan en hjullastare lyfter upp det i den så kallade matningsbunkern bearbetas det med en specialskopa.Plastpåsar som fastnar i skopan är ett exempel på problem som felsorterade sopor skapar.

Men det finns värre konsekvenser.

– Det största problemet är att plast finfördelas och hamnar på böndernas åkrar. Vi får sämre kvalitet på biogödseln. Och för mycket metall i matavfallet kan ställa till problem i rötkammaren och stoppa processen, säger Jonas Hellström.

Från matningsbunkern leds avfallet vidare och blandas med trädgårdsavfall, vatten och fett från storkök och restauranger, allt för att massan ska få rätt konsistens innan den hamnar i rötkammaren.

– Här pastöriserar vi massan genom att hetta upp den till 52 grader. På så vis blir vi av med e-koli och andra eventuella bakterier, säger Jonas Hellström och klappar på ett spirorör.

Medan massan förvandlas till biogödseln under en långsam rörelse genom rötkammaren leds gasen vidare via rör i taket till en gasklocka. Därifrån fortsätter den till en förädlingsanläggning.

– Gasen från rötkammaren innehåller ungefär 60 procent metan. Genom att plocka bort koldioxid höjer vi metanhalten till 95 procent vilket är kravet för fordonsgas.

På området byggs nya lokaler med grästak. Dit ska personalen som nu sitter inhysta i baracker snart flytta.

– I dag är vi sju. När allt är klart kommer vi att vara mellan tio och tolv personer som jobbar här, säger Jonas Hellström.