Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs för 100 000 Gävlebor

Tre höghus. Det högsta minst 20 våningar.
Två helt nya stadsdelar med blandad bebyggelse.
Överallt i Gävle planeras det för fullt för att nästa års mål, att passera 100000 invånare, ska bli verklighet.

Under vinjetten Byggplats Gävle följer Gefle Dagblad alla byggen runt om i staden. Alla planerade eller påbörjade byggen av fler än tio bostäder finns med. Här kommer vi regelbundet att uppdatera med hur byggplanerna fortskrider, när högsta huset har taklagsfest och när nya detaljplaner godkänns.

Via vår karta kan du hitta artiklar, bilder och tv-inslag från alla större byggnadsprojekt.

Att det byggs är viktigt för hela staden. Det saknas nämligen bostäder i Gävle. Unga har svårt att hitta sin första lägenhet och villapriserna skjuter i höjden som en effekt av att efterfrågan är långt mycket större än tillgången.

Kommunens samhällsbyggnadskontor jobbar för högtryck för att komma ikapp.

– Hittills i år har vi beviljat bygglov för 600 nya bostäder, säger Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef.

Målet på minst 500 bostäder per år är därmed uppfyllt, men så har det inte alltid sett ut.

– Vi har kanske bara byggt 250 om året de senaste åren, så vi borde egentligen bygga mycket mer än 500 per år för att komma ikapp. Men man bygger inte en stad på ett år, det tar tid, säger hon.

Prognosen är trots allt att 100 000-vallen sprängs någon gång under 2016.

– Det är jättehäftigt att folk vill bo här, att Gävle är så attraktivt, säger Elisabet Jonsson.

På flera års sikt pågår just nu planarbeten för mer än 2800 nya bostäder. Flest i centrala delarna av staden blir det förstås på Gävle strand, på Philipsontomten och inom ett par år vid Läkerolfabriken.

I Sätra planeras uppemot 1000 bostäder i skogen mellan Estraden och Gavlerinken, och bakom Hemlingby Köpcentrum skissar kommunen på ett område med 400 flerfamiljshus, radhus och villor.

– Vi ska ha en planberedskap på 2000 bostäder, det vill säga fyra årsproduktioner i byggande. Vi har en beredskap för kanske 1200 nu. Vi är inte riktigt i mål, men vi är på god väg.

Just nu byggs det som blir Gävles högsta hus på Muréngatan.

Ett lika högt hus planeras på Philipsontomten. Flaggan, längst ut på kajen vid Nyhamn, blir tolv våningar högt. Men i sista etappen av Gävle Strand, längst ut på Hucken, tror Elisabet Jonsson att man kommer att våga lite högre ändå. 20 våningar. Det är högre än silon som även den ska förvandlas till bostäder.

– Men Lupinen som äger silon skulle också vilja göra den högre. Jag vet att man har diskuterat det.

Hur högt kan man bygga i Gävle?

– Det viktiga är att de höga husen blir rätt placerade, så att de blir landmärken. Men det går säkert att bygga 20-30 våningar.

Om några år tror Elisabet Jonsson att expansionen längs Gavleåns mynning når ända ut på Södra Hamnpiren, utanför Tibnorhallen. Men där finns fortfarande störande industri och eventuella miljögifter i marken.

– Stan växer mot havet. Om några år är det definitivt tre-fyra tusen personer till som bor här, öster om stationen längs med vattnet, säger hon.