Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs norra Europas största vindkraftpark

De första vindkraftverken har nu rests i Jädraås. Nästa år finns här norra Europas största vindkraftpark på land.

– Men redan i oktober går de första i drift, säger Jan-Ola Allbäck, från Arise Windpower.

Först byggdes vägarna om i Ockelbos skogar för att kunna frakta de abnormt stora delar som ett vindkraftverk består av. De breddades och gjordes mindre kurviga och på vissa ställen anlades helt nya sträckor.

Sedan göts fundamenten till vindkraftverken och därefter drogs elkablar till platsen.

Just nu är kring 40 man där för att foga ihop delarna så att kraftverken reser sig högt i luften med sina väldiga propellrar som ska snurra av vinden och ge miljövänlig energi.

– Snart är arbetarna dubbelt så många. Hela tiden kommer nya människor, säger Jan-Ola Allbäck, från Arise Windpower som bygger vindkraftparken.

Och de kommer från världens alla hörn: Portugal, Polen, Danmark, ja till och med ända från Brasilien.

– Det är vindkraftrallare som flyttar omkring i Europa och monterar vindkraftverk, förklarar Jan-Ola Allbäck.

Skyltar vid skogsvägarna informerar om var gränsen för parken går och vilka regler som gäller medan verken transporteras dit, monteras ihop och reses upp.

Varje besökare förses med en gul väst och hjälm och måste skriva in sig i ett skjul med säkerhetsföreskrifter på en informationstavla.

– Säkerheten är absolut viktigast under bygget, säger Jan-Ola Allbäck.

Vindkraftverken kallas i de här sammanhangen för torn. Två torn har redan rests och i går var teknikerna i full färd med att resa ett tredje.

Totalt ska 66 torn med vingar sticka upp ur marken när monteringen är klar någon gång i början på nästa år.

Varje torn väger drygt 180 ton och tar ungefär 20 timmar att få på plats.

Två kranar används till att lyfta de jättelika delarna och montera dem på varandra, kloss på kloss 175 meter upp i luften.

– Vindar och stormar gör att vi ibland måste pausa bygget. Blåser det för mycket kan inte kranen lyfta delarna. Åskväder kan sätta stopp också. Det hände förra veckan till exempel.

Inuti varje verk finns en hiss som går till näst sista våningen

– Därifrån får vi klättra upp sista biten, säger Liane Persson, även hon från Arise Windpower.

Tanken är att de första vindkraftverken ska vara i drift i oktober och att samtliga vinkraftverk ska vara resta inom första kvartalet nästa år.

– Men helt säkert är det inte. Väder och vind har mycket att säga till om, säger Jan-Ola Allbäck.

Här syns en av de jättelika klossar som väger 12 ton och som vindkraftverket byggs utav. Som synes transportas den med fordon både fram och bak.

Kim Lund från danska Vestas och Liane Persson och Jan-Ola Allbäck från Arise Windpower leder arbetet med att bygga vindkraftparken i Ockelbo kommun.