Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har du idrottshistoria på film?

Hallå där, alla idrottsvänner som har gammal smalfilm undanstoppad i förråd och i byrålådor. Kanske sitter ni på en eftertraktad kulturskatt.

Om tre veckor är det invigning av Göransson Arena, och där kommer det att bli gott om plats för lokal idrottshistoria. Inte minst under invigningshelgen, då bland annat historiska inslag ur SVT-sportens arkiv visas upp. Exempelvis en intervju som Putte Kock gjorde med bandykungen Ejnar Ask i hans hem på Agavägen i Sandviken – och matchbilder från finalen då SAIK tog sitt första SM-guld.

Lars-Vidar Ström, som jag själv haft nöjet att samarbeta med i flera projekt, håller också på att sammanställa en historisk film med bland annat bilder från SIF:s seriefinal mot Norrköping i oktober 1957 då man räknade ihop till publikrekordet 20 088 personer på Jernvallen.

Men Lars-Vidar har en känsla av att det finns mer filmmaterial att hämta in. Kanske från då Nell Sjöström tog två SM-guld eller då den olympiska facklan passerade Gästrikland på väg från Aten till Helsingfors 1952. Kanske till och med från den fantastiska säsongen 1951 då Walter Nyström slog tre svenska rekord på Norra IP.

Eller något annat av lokalt idrottshistoriskt intresse.

Hör i så fall av er till honom. Eller till mig, jag kan förmedla.