Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får alla simma lugnt

Lass Wallys svar på frågan om varför han går i simskolan är egentligen lika enkelt som självklart.

– För att träna mig. Så att jag kan hjälpa min kompis om han håller på att drunkna, eller om jag själv gör det, säger han.

Men att lära sig simma är inte alltid så enkelt, särskilt inte om man inte får den uppbackning och tid som behövs.

Det är just därför Gävle Simsällskap startat upp en simskola för att även de som slinker igenom skolans simundervisning ska få en ny chans att bli som fisken i vattnet.

Att döma av lekfullheten hos de fyra grabbarna i Valbo Sportcentrum i går eftermiddag har de redan kommit en bra bit på väg.

De bildar gruppen med 11–12-åringar som inte klarat simkunnighetsmålen i skolan, men är bara en grupp av sju som turas om i simhallen under lördagarna.

– Vi startade under hösten för vi har insett att det verkligen finns ett behov, simkunnigheten är för dålig. Upplägget här är lite olika ut beroende på hur mycket erfarenhet av vatten man har sen förut. Målet för de här killarna är att kunna simma 200 meter när de slutar, säger simskoleledaren Fredrik Wallin.

Ända dit har de inte riktigt kommit än.

Men det känns som att man gör framsteg varje gång, tycker 12-årige William Gustafsson, som plaskar och dyker i vattnet som om han inte gjort något annat tidigare.

– I skolan får man inte lika mycket hjälp, det finns mer tid till allt här, tycker han.

Han har precis som de andra sökt sig till kursen frivilligt.

Det gäller även för nästa grupp lite senare på kvällen, som består av invandrare i gymnasiet som inte fått godkänt i gympa för att de inte kan simma. Invandrarcentrum tog initiativ till den gruppen.

– Det är lite annorlunda att lära äldre elever att simma. I början var de lite rädda för vattnet, men nu får de mest sköta sig själva, förklarar simskoleledaren Lina Bergman.

”Upplägget här är lite olika ut beroende på hur mycket erfarenhet av vatten man har sen förut. Målet för de här killarna är att kunna simma 200 meter när de slutar”

Fredrik Wallin

Simskoleledare