Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får de en tankeställare

Makarna Gabrielsen läste om problemen Gäverängeskolan hade med våld och mobbing.
Då ville de komma och berätta om hur våldet drabbat dem.
Om hur deras son Marcus sparkades ihjäl på gatan.
I går höll de föredraget.

– Vi förlorade vår son Marcus på grund av sparkar. I går var det exakt fyra år sedan han dog.

Så började Eva-Britt Gabrielsen sin föreläsning på Gäverängeskolan.

Hon och maken Oddvar hade läst om skolans problem med bråk och mobbing och tog därför kontakt med rektorn och frågade om de fick komma och berätta om vad grovt våld i värsta fall kan leda till.

Rektor Sylvia Bergroth ordnade så att de kunde göra besöket så snart som möjligt.

I går var de på plats.

– Jag tror att alla människor kan bidra med att stävja våldet i samhället. Vårt bidrag är att berätta om vilka erfa renheter vi har av att förlora en son, sa Eva-Britt Gabrielsen.

Samtliga fyror, femmor och sexor på skolan hade samlats i gymnastiksalen för att lyssna till berättelsen om vad som hände på Kungsgatan i Stockholm. Hur Marcus sparkades ihjäl bara för att hans kamrat sagt åt två 19-åringar att de inte fick kissa i en portuppgång.

– Vi vill få er att förstå att människor är ömtåliga. Att det inte är som i TV-spel eller videofilmer. Att en spark, en knuff eller ett slag räcker för att någon ska skada sig illa, sa Eva-Britt.

Paret Gabrielsen visade bilder på Marcus när han var liten samtidigt som de berättade att han alltid tyckt om att laga mat och fiska. Därefter visas fotografier på Marcus som vuxen i kockkläder på en restaurang i Stockholm.

– Den 4 maj 2005 ringde Marcus till oss. Då var han 29 år. Jag önskade honom en trevlig kväll. Marcus sa att vi hörs i morgon. Men vi hördes aldrig mer.

Klockan 3.40 nästa morgon ringde telefonen. Marcus låg på Karolinska sjukhuset, fick de höra. Han hade varit inblandad i ett slagsmål och skadat sig allvarligt. Mycket allvarligt.

Eva-Britt och Oddvar satte sig direkt i en bil och åkte till sjukhuset där sonen låg medvetslös med en respirator som hjälpte honom att andas.

Två och ett halvt dygn efter misshandeln avled Marcus.

Eva-Britt berättade för klasserna om hur det gick till när sonen sparkades ihjäl. Om rättegången och hur de tre åtalade 19-åringarna suttit och skrattat åt dem i rätten.

Hur 19-åringarna först friats men sedan i hovrätten blivit dömda till fyra års fängelse var.

Sedan sattes ett bildspel igång som visade Marcus som barn och vuxen, visade artiklar om händelsen, platsen där överfallet skett, bilder på sjukhuset.

Efter bildspelet fick klasserna höra en sång som en kamrat till Marcus skrev när han fått reda på vad som hänt.

Bland de uppåt 60 eleverna som samlats i gymnastiksalen fanns Matilda Westring och Natalie Boberg, tio år båda två.

– Det var väldigt ledsamt att höra hur Marcus dött, sa de efteråt.