Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får hundarna öva på vildsvin

De passerade länsgränsen för ett par år sedan. Vildsvinen. Inom fem år kan de ha etablerat sig i Gävleborg.

I ett vilthägn i Almunge utanför Uppsala kan jägare träna sina jakthundar på att jaga vildsvin. Fredrik Engh och Ralph Persson har åkt från Alfta respektive Ljusdal med sina hundar för att testa hur de beter sig i kontakten med de stora vildgrisarna.

Det gör de eftersom de vill förbereda sig för framtida jakt i takt med att vildsvinen breder ut sig norrut.

- Det är första gången vi är här. Några av våra hundar är helt orutinerade på jakt. Andra har jagat annat vilt men inte just vildsvin, säger Ralph Persson.

Fredrik Engh förlorade sin hund tragiskt under en jakt förra säsongen. Den sprang ner i en vak och drunknade framför ögonen på honom. Därför har han nu en ny hund som behöver skolas in.

- Här får vi testa hundarna i rätt miljö och mot vildsvin som inte är så aggressiva, säger Fredrik Engh.

Ännu finns bara ett fåtal observationer och ett par viltolyckor med vildsvin inblandade i Gävleborg. Men man vet med säkerhet att ett par individer har passerat Dalälven som länge var en gräns norrut för arten.

- De har inte etablerat sig i länet än, men vi räknar med att det kommer ske inom en femårsperiod. De passar väl in i vår fauna, säger Carl-Johan Lindström, handläggare på natur- och viltenheten på länsstyrelsen.

Det finns svin i skogarna kring Gävle och observationer har gjorts i både Bollnäs och Alfta. Enligt Carl-Johan Lindström har även en mindre grupp vildsvin etablerat sig i Söderhamnstrakten.

- Det har varit en mild vinter: Fler kultingar kommer att överleva i år eftersom de annars är rätt så känsliga för fukt och kyla. Det gör att de kommer vandra uppåt i landet, säger Johan Eklöf, delägare på Roslagens jakt och vilt.

Det som skiljer vildsvinen från exempelvis älg och rådjur är deras beteende.

- De har lite torgskräck och rör sig inne i sly och buskage. De stannar inte upp och tittar sig runt som rådjur. Det är ett oerhört explosivt djur som kommer upp i maxfart på nolltid, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på jägarförbundet.

Eftersom vildsvinen håller sig i den täta terrängen kräver det att jägaren kommer nära för att kunna skjuta. Avståndet mellan jakthunden och vildsvinen blir kort, därför ökar risken för att hunden kan skadas.

- Förra säsongen hörde jag om fem hundar som dödats i samband med vildsvinsjakt, säger Johan Eklöf.

I dag är hundarna ivriga att komma i gång. Eftersom de är helt oerfarna i vildsvinsjakt ska de få gå i ett nybörjarhägn. I terrängen innanför stängslet finns någonstans två yngre vildsvin.

- De är väldigt snälla. Yngre vildsvin är inte alls lika farliga som äldre galtar eller suggor som skyddar sina ungar, säger Johan Eklöf.

Trots att man tränar för jakt så ska det inte skjutas något idag. Innan en hund används i skarp jakt vill man se hur den överhuvudtaget reagerar.

- Vissa hundar blir rädda. Andra gör ingenting och vissa blir för aggressiva. Det är en utmärkt möjlighet att testa hundarna i ett hägn eftersom man vet att det inte kommer några andra vildsvin eller djur som kan vara farliga.

Den första hunden som släpps är osäker och springer runt utan att springa efter grisarna.

- Hon har aldrig stött på vildsvin tidigare och tror kanske att hon inte får jaga dem, säger ägaren Fredrik Engh.

Ralph Perssons hund Björnjägarns Elda vet däremot direkt vad hon ska göra. Hon får snabbt upp ett spår och med sina skall styr hon Ralph Persson som kommer efter. Vildsvinen har hittats. Hunden skäller ivrigt och tittar på både vildsvinen och på Ralph.

- Hon tycker det är konstigt att inte skottet kommer. I vanliga fall så skulle vi skjuta vildsvinet på det här korta avståndet, säger Ralph Persson.

I södra Sverige har vildsvinen vållat stora problem för jordbrukare. Djuren rör sig allt längre norrut, kanske på grund av allt mildare vintrar.

- Även om det finns problem så är det viktigt att även se vildsvinen som en resurs. Det sköts förra året ungefär 90 000 vildsvin i Sverige, så det genererar en stor mängd viltkött av bra kvalitet, säger Carl-Johan Lindström.

- Vi vill vara ute i god tid innan de har etablerat sig i länet. Därför är det på gång med en samverkansgrupp där jägare, markägare och länsstyrelsen ska mötas för att diskutera var det behövs jakt, säger han.

Efter en timme i hägnet är det slut för den här gången. Både vildsvinen och hundarna behöver vila.

- Vi slutar när det är på topp. Hundarna älskar det här. Det här är livet för en jakthund, säger Johan Eklöf.