Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får Persson stöd

GÄVLE
Statsminister Göran Persson fick i går skarp kritik från organisationen socialdemokrater mot EMU för sina uttalanden om regeringens EMU-skeptiker.

Annons
- Det är fegt och respektlöst att ge sig på dem som inte får försvara sig, sa organisationens vice ordförande Lena Sandlin-Hedman till TT.
Hon tycker att Göran Persson är respektlös som inte låter kritikerna debattera mot andra i regeringen, medan det står honom fritt att raljera över deras åsikter.
Biträdande näringsministern Ulrica Messing, s, försvarar däremot statsministerns återkommande angrepp på Margareta Winberg, Leif Pagrotsky och Marita Ulvskog.
- I vilka andra områden får statsråd uttala sig mot regeringens politik? Det är viktigt att vara ödmjuka inför varandras åsikter. Men vi ska också vårda partiet efter valet. Vi har haft hårda duster förr och samtidigt haft omtanke om partiet.
- Det Göran Persson har sagt har han haft fullt stöd för från verkställande utskottet, påpekar hon.

Ingen önskesituation
Enligt Ulrica Messing har man haft stora diskussioner om EMU i både verkställande utskottet och partistyrelsen innan majoriteten har röstat igenom ett ja.
Det innebär att regeringen har i uppdrag att driva den linjen.
Därför är det fel av enskilda ministrar att gå emot majoritetens linje och offentligt driva en nej-opinion som går tvärtemot den egna regeringschefen, förklarar hon.
Den uppkomna situationen med uppslitande bråk inom regeringen är ingen önskesituation.
- Det är tråkigt. Vi har större motståndare än varandra, menar Ulrica Messing.

MATTIAS JONSSON