Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns det hjälp för varslade

Snart är över 2 000 personer i Sandviken utan jobb. Nu kraftsamlar myndigheterna för att möta den högsta arbetslösheten sedan 1980-talet.
Ett nystartat center i Folkets hus ska hjälpa alla som drabbas av varslen att hitta tillbaka till arbetslivet.

Solen skiner in genom fönstren på tredje våningen i Folkets hus. En målare är i färd med att rolla en vägg vit.

Om bara ett par månader väntas uppemot tusen personer besöka lokalerna när Sandvik har kommit med besked om vilka anställda som kommer att sägas upp.

– Vi har valt att kalla det här för Centrum för omställnings- och konjunkturinsatser, eller kort och gott LOK-center, säger Johnny Sandgren, utsedd till operativ ledare.

På LOK-center, som öppnades i förrgår, finns alla berörda myndigheter samlade under ett och samma tak. Det är bland annat Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, den privata arbetsförmedlingen KFG, Företagshälsan, socialtjänsten, vuxenutbildningen och Etablera, rådgivning för nyföretagande. Även högskolor och företag ska kunna komma dit och informera om sin verksamhet.

Tanken är att alla som är på väg ut i arbetslöshet ska kunna vända sig till centret för att få individuell vägledning i allt från att söka jobb och utbildning till att starta eget. Det ska även gå att exempelvis prata med en psykolog eller få privatekonomisk rådgivning. Någon form av subventionerad friskvård diskuteras också.

Johnny Sandgren betonar att den sociala samvaron är minst lika betydelsefull som allt annat.

– Det ska gå att komma hit, ta en kopp kaffe, prata med gamla arbetskollegor, söka jobb och efteråt gå och träna tillsammans, säger han.

Det spelar ingen roll i vilken kommun man är bosatt.

– Vi har sagt att vi är till för de som är anställda i Sandviken. Det kan vara på Sandvik såväl som hos underleverantörer eller på andra arbetsplatser som varslar, säger Johnny Sandgren.

Även om LOK-centret redan har öppnat så är det inte så många besökare där än.

Just nu pågår informationskampanjer om centret på Sandvik. Den 6 april blir det en temakväll om utbildning, då bland annat Högskolan i Gävle kommer att närvara. I början av maj väntas så aktiviteterna trappas upp i takt med att varslen verkställs.

Har ni resurser nog att hjälpa alla?

– Det här är ett sätt att försöka samordna samhällets resurser så gott det går, men om jag ska vara ärlig så kommer de kanske ändå inte att räcka. Därför är det viktigt att som individ själv lyfta blicken och vara ute i god tid när det gäller exempelvis att söka utbildning, säger Johnny Sandgren.

Johnny Sandgren handplockades som operativ chef för LOK-centret.

Han är annars politiker och tjänstledig från ett jobb som arbetslagsledare på Hedängsskolan i Storvik.

– Det här är lite samma roll, att leda aktörer mot samma mål. Mitt politiska engagemang gör att jag har bra kännedom om kommunens förvaltningar, säger han.

”Det ska gå att komma hit, ta en kopp kaffe, prata med gamla arbetskollegor, söka jobb och efteråt gå och träna tillsammans”

Johnny Sandgren