Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns ju 50 garageplatser

GÄVLE
Bakom en anonym port på Södra Kansligatan på Söder döljer sig ett stort garage som står tomt.

Annons
- Här skulle man kunna ordna ett parkeringshus med ett 50-tal platser, men Gavlegårdarna säger att de inte har råd, säger skomakare Rose-Marie Forsberg, sekreterare i Söders Köpmän.
- Därför blir jag faktiskt grinig när jag ser att kommunen har råd att betala Fastighetspartner till deras P-däck på Nian, men inte att stödja oss, säger hon.
- Gavlegårdarna ägs ju av kommunen.

Avtal upprör
Det är det exploateringsavtal som kommunen slutit med Fastighetspartner, som äger Nian, som upprört Rose-Marie Forsberg. Enligt avtalet betalar kommunen fyra miljoner kronor till Fastighetspartner, för att de bygger 60 extra parkeringsplatser på Nian. Fastighetspartner betalar sedan 250 000 kronor om året till kommunen för att få utnyttja platserna.
Men de miljonerna hade behövts på Söder, där antalet parkeringsplatser har minskat efter att man byggt ett bostadshus och en ny katolsk kyrka där det tidigare fanns p-platser, menar Rose-Marie Forsberg:
- Kommunen satsar så mycket på centrum. Men vi här på Söder verkar vara bortglömda, säger hon.

Felbyggd infart
Den lösning på parkeringsproblemet på Söder som Rose-Marie Forsberg nu arbetar för är garaget i samma kvarter där hon har sitt skomakeri.
- Problemet med garaget i det här huset är att infarten är felbyggd. För att kunna använda p-platserna måste infarten byggas om och Gavlegårdarna, som äger fastigheten, säger att det inte är lönsamt, säger Rose-Marie Forsberg.
- Men det skulle kunna bli plats både för hyresgästernas bilar och kanske kundparkering, säger hon.
Rose-Marie Forsberg har precis inlett diskussionerna med Gavlegårdarna om garaget. Hon har fått ritningar, men har ännu ingen uppfattning om vad ombyggnaden skulle kosta. Hon vet därför inte om fyra miljoner räcker.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se