Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns tid och lust att lägga på kärlek

Många äldre kan tänka sig att inleda en ny kärleksrelation.

Det visar ny forskning.

– En partner ökar välbefinnandet markant, säger Peter Öberg, docent i sociologi vid Högskolan i Gävle.

Är det okej att skaffa en ny partner när man passerat 80 år?

Det var en av frågorna som docenterna Peter Öberg och Torbjörn Bildtgård ville ha svar på när de inledde sin forskning. Genom en kvalitativ studie med djupintervjuer av 28 personer samt en större enkät med 1 225 svarande i åldrarna 60 till 90 år har de kartlagt sex- och kärlekslivet hos äldre i dag.

Hur det faktiskt ser ut har varit en vit fläck i forskningen och statistiken under många år. Anledningen är att man tidigare enbart tittat på ny- eller omgifte. Men i dag väljer även många äldre att leva som särbos eller sambos. En ring på fingret är långt ifrån en självklarhet.

– I vår enkätstudie hade 70 procent av de som träffat en ny partner efter 60 valt särboende, 26 procent var sambo och fyra procent hade gift sig, säger Peter Öberg.

Flera frågor i studien handlade om omgivningens attityder.

– I en del internationell forskning har barnen varit negativa när föräldrarna inlett en ny relation. I vår studie säger nio av tio att de tror att deras barn är positiva, säger Peter Öberg.

Torbjörn Bildtgård, verksam vid Stockholms universitet, tror att det beror på att Sverige är ett relativt individualistiskt land. Vuxna barn tycker helt enkelt inte att de har rätt att lägga sig i vad deras föräldrar gör.

Störst är acceptansen för särbo och samboskap. Om det börjar bli tal om giftermål kan barnen däremot börja knorra.

– Invändningarna kan handla om arvet, ekonomin eller hur den tidigare relationen avslutades. Till exempel om det finns en dement förälder kvar i livet när den nya relationen inleds, säger Peter Öberg.

De äldre tycker själva att barnen borde se en ny partner som en avlastning. Nu finns det återigen en person att dela vardagliga upplevelser med och som kan hålla lite koll på hur föräldern mår.

Var hittar man då kärleken på äldre dar? i intervjuerna framkom att vissa fått hjälp av sina barn att lägga upp en profil på en dejtingsajt på nätet. Men överraskande många hade letat upp en förälskelse från förr.

– Många söker sig till tidigare partners, kanske en gammal älskare eller älskarinna eller en person som man varit förtjust i. Det stod faktiskt ut i materialet, säger Torbjörn Bildtgård.

I enkäten framkom även att sexlusten är fortsatt stark hos många av de äldre.

– En del äldre män trodde att de blivit impotenta på grund av ålder, men när de träffade en ny partner så visade det sig att det inte var så, säger Peter Öberg.

Han konstaterar att äldre personer har mer fritid och därmed kan odla sina relationer på ett helt annat sätt än småbarnsföräldrar som dessutom har fullt upp med att göra karriär.

– Å andra sidan har man en begränsad livstid kvar. Man blir mer rädda om varandra, säger han.