Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här flödar kreativiteten

Kreativiteten flödar och nationaliteter möts när det i sommar ordnas målarkurser för barn. Framtida konstnärer från både Sverige och utlandet ska i två veckor få känna på äkta skaparglädje i Andersberg. Det huvudsakliga syftet är integration.

Målarkursen arrangeras av ”Centret för försvar av barnens rättigheter i Irak-Sverige”. En nationell förening med över hundra medlemmar, och flest aktiviteter i Gävle.

Kursen började i måndags och kommer att pågå i två veckor. Den handlar inte bara om måleri. Viktiga ämnen som integration, barnkonventioner, mobbning, våld och barnaga kommer också att tas upp.

Tre–fyra olika modersmål talas i rummet, men kommunikation är inget problem. Alla kan svenska, och en del svenska barn har till och med lärt sig lite kurdiska.

– Vi vill blanda kurder, araber, perser och svenskar. Alla grupper som bor i Sverige, säger föreningens ordförande Sherzad Faith.

Alla deltagare är mellan 7 och 17 år och kommer från Andersberg, Sätra, Sörby och Brynäs. Förra året ordnades aktiviteter på Brynäs. I år håller man till i Andersberg, och tanken är att man till nästa år ska söka sig mot Sätra.

– Barnen ska inte vara ute och bråka eller bara sitta hemma för att deras föräldrar inte har något jobb. Vi samlar dem för att göra något som är nyttigt, säger Sherzad Faith.

Lärare i kursen är Samira Raza. Hon är också aktivist i föreningen för barns rättigheter i Irak, och var bildlärare där innan hon kom till Sverige 2002. Samira ger kursen gott omdöme, och tycker att den är väldigt intressant.

– Jag vill lära barnen att teckna och måla. De är jätteduktiga, och det är kul att se vad de lär sig, säger hon.

Frmesk Karadaghi, en annan medlem i föreningen, är också med och hjälper till. Hon är här med sin lillebror Karizma, fyra år, och tycker att det här är jätteroligt.

– Jag tycker om barn och att vara med och hjälpa till, säger hon.

Linnea Edvardsson är ett av de svenska barn som är med. Hon tycker att det bästa med kursen är att få måla och träffa nya kompisar.

– Jag har till och med lärt mig lite om länderna som de kommer ifrån, säger hon.

Kursen är ett samarbete mellan Centret för försvar av barnens rättigheter i Irak–Sverige, Invandrarcentrum, Kultur & Fritid, ABF och Hyresgästföreningen i Gävle. Den kommer nästa torsdag att avslutas med en utställning, innan alla deltagare på fredag får picknick och diplom. Man ska också hinna med att vara en dag på Fjärran Höjder.