Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här fylldes två släpkärror med invasiva arter – ta del av Naturskyddsförenings råd

På bilden ser vi hur några medlemmar i Naturskyddsföreningen Älvkarleby samlat ihop invasiva växter. Det blev totalt drygt två släpkärror som gick till förbränning den 10 juli. Trots att Älvkarleby av många upplevs som ganska lupinfattig kunde vi samla in drygt 100 säckar lupiner runt Älvkarleby samhälle. Det innebär att vi förhoppningsvis minskat förekomsten avsevärt. I fjol blev det 78 säckar.

Vi har fått mycket uppskattning på Facebook när vi skrivit om projektet och det är välkommet! Samtidigt känner vi att likes tyvärr inte räcker till mot invasiva växter. Folk måste vara beredda att engagera sig mera. Vad kan man då göra?

1. Se till att du inte bidrar till spridning av växter som parkslide, jätteslide, blomsterlupin, vresros, jätteloka elller jättebalsamin. Vår åsikt är att du bör undvika att ha dem på din villatomt.

2. Påverka dina lokala politiker så att de satsar på bekämpning av invasiva växter. I Älvkarleby blev ett förslag att satsa pengar på bekämpning kommande budgetår tyvärr nedröstat. Glädjande nog har lokala politiker tagit aktiv del i vårt arbete. Magnus Grönberg, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, är andre person från vänster på bilden.

3. Påverka Vägföreningen där du bor så att den satsar på bekämpning av de här växterna. Samtidigt kan ni kanske fundera på om det finns några artrika vägkanter som kan få anpassad skötsel.

4. Kan ni kanske engagera personer från andra länder för att hjälpa er? Längst till vänster på bilden har vi Lamin Jawneh. Han har nu två års erfarenhet av bekämpning och när han och andra personer med samma bakgrund jobbar tillsammans så händer det saker.

Invasiva växter i Älvkarleby kommun inventeras och bekämpas inom ramen för ett LONA projekt med Naturskyddsföreningen och Upplandsstiftelsen som deltagare. Älvkarleby kommun är projektägare.

Lars Karlsson, projektansvarig

Naturskyddsföreningen Älvkarleby

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med GD Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel