Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här går det utför, Hedin

SANDVIKEN
Sandvikens kommun får bottenbetyg av Svensk Näringsliv.

Annons
Kommunen rasar 29 placeringar på den ranking av kommunernas företagklimat som förbundet genomför varje år.
Men kommunalrådet Stefan Hedin, s, är inte imponerad.
- Det här är en ideologisk ranking, säger han.
Svenskt Näringslivs kommunranking redovisas i år för tredje gången. Intresseföreningen företräder en lång rad olika företag i Sverige.

34 000 enkätsvar
Rankingen baseras bland annat på enkätsvar från 34 000 företagare från 289 kommuner runt om i landet. Svenskt Näringsliv tittar förutom företagarnas egna betyg på hemkommunerna även på statistiska data som nyföretagande och utbildningsnivå.
Svenskt Näringslivs ranking visar i år bland annat att företagsklimatet generellt är bättre i Hälsingland än i Gästrikland.

Gävle sämst
Söderhamn ligger på 113:e plats på rankingen. Sämst i länet är Gävle som får plats 236, samma som förra året.
Sandviken låg förra året på plats 183 men tappar 29 placeringar och hamnar på 212:e plats.

Oroande nedgång
Svenskt Näringsliv konstaterar att Sandvikens tapp på rankingen är mycket oroande.
Det verkar inte som om kommunledingen i Sandviken visar något intresse för att jobba aktivt för att förbättra det lokala företagsklimatet, skriver föreningen.
Dessutom konstaterar Svenskt Näringsliv att Sandviken ligger bland de kommuner i landet som har lägst antal företagare per 1000 invånare.

"Det går jättebra"
Stefan Hedin tar dock inte hårt på föreningens dåliga betyg.
- Det går jättebra för Sandviken men det har Svenskt näringsliv inte begripit. Många av deras nyckeltal baseras på ideologiska bedömningar. Om man till exempel har mycket offentlig verksamhet privatiserad får man höga poäng. Så det är inte alltid bra att hamna högt på rankingen.

Få företagare
Att Sandviken har få företagare per 1000 invånare behöver inte heller nödvändigtvis vara något negativt, menar han.
- Många som ligger högt på den listan ligger också högt vad gäller antal konkurser. Så den statistiken ska man inte stirra sig blind på. Det är bättre att ha få men livskraftiga företag än att ha många som går i konkurs.

"Man kan alltid bli bättre"
Stefan Hedin säger att det förstås finns saker att arbeta på i Sandvikens kommun, Till exempel hur kommunen bemöter av företagare och hur man ska hjälpa de företag som finns.
- Man kan alltid bli bättre men det är ju just för att arbeta med de här frågorna som vi har inrättat en tillväxtnämnd och ett tillväxtkontor, säger han.
KARIN BERGKVIST