Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här Gävlebon som lever musikdrömmen i Hollywood: "Får nypa mig i armen"

Gävlebon valde att följa sina drömmar och satte sig på ett plan till Los Angeles.
Nu har det gått fem år – och musikern Kristofer Persson har varit med om en hel del.
Han har spelat på Johnny Depps legendariska krog, kompat till Dennis Rodmans pengaregn och har ett band med en rockstjärna.
– Ibland när jag ser tillbaka på allt som har hänt får jag nypa mig i armen.

Klockan är 02.45. Kristofer har precis kommit hem från en spelning med hans band Komox. De har spelat på Johnny Depps legendariska krog Viper Room. Han är nöjd med spelningen. Mycket folk har letat sig till utestället på Sunset Strip i västra Hollywood för att se hans band spela.

Men vi stannar där – och backar bandet till 2010.

Kristofer bor i Gävle och är 23 år. Han är precis som alla andra i den åldern i valet och kvalet om vad man ska göra med livet. Följa sina drömmar eller skaffa ett vanligt kneg? Han valde alternativ ett. Efter att ha pluggat musik på jazzlinjen på Vasaskolan och på Billströmska folkhögskolan i Tjörn utanför Göteborg, riktades blickarna mot USA och Kalifornien.

– Det hade alltid varit en dröm. Det har nog mycket med kulturen att göra. De flesta banden och artisterna som jag lyssnade på under min uppväxt kommer från USA, och efter att ha pluggat i många år och spelat i del band i Gävle kände jag att det var dags att göra något annat – och försöka att leva pojkdrömmen, säger Kristofer och fortsätter:

– Jag velade ett bra tag, men till slut kom jag till en punkt där jag kände: "Äh, vafan. Jag testar att åka över. Det får bära eller brista".

Sagt och gjort. 2010 satte han sig på ett plan med Los Angeles som slutdestination. Han hade kommit in på Musicians Institute i Hollywood.

– Traditionellt sätt är musikskolor ofta inriktade på jazz eller klassisk musik. Men på den här skolan handlade allt om popmusik.

På Hollywood Boulevard, i hjärtat av Hollywood, skulle han tillbringa sina kommande år.

– Det var ett ganska stort steg att tag från lilla Gävle. Helt plötsligt stod jag där bland palmer och kändisar. Det var ganska omtumlande till en början. "Shit, vart har jag hamnat egentligen?", tänkte jag.

– De första åren levde jag det klassiska collegelivet, men samtidigt åkte jag inte hit för att glassa i solen och ha semester. Jag pluggade otroligt hårt. Under min tid på MI var jag på skolan från åtta på morgonen till ett på natten.

Efter fyra år vid skolbänken kände Kristofer sig klar. Nu var det dags att satsa på musikkarriären på riktigt – i LA.

– Man brukar ju säga att det är "Boulevard Of Broken Dreams"...

För Kristofer började det med mindre spelningar, på inte allt för glamorösa ställen.

– Jag sa till mig själv att jag skulle ta alla gigg som dök upp, även om jag inte får betalt för dem. Jag måste göra mig ett namn och träffa folk. Det är otroligt viktigt att få in en fot. Sen leder det ena till det andra.

Och vips stod han på scenen med bassisten Bryce Soderberg, känd från platinasäljande bandet Lifehouse.

– Det hela började med att jag stötte på en kille på skolan (MI) som behövde en trummis till sin EP. Producenten till den EP:n spelade i ett annat band som också behövde en trummis, då deras trummis också var borta, och även deras bassist. Och då kom Bryce in. Efter spelningarna med det bandet frågade Bryce om jag hade mycket att göra. Visst, svarade jag. Det är en del. Men jag blev erbjuden att börja spela tillsammans med honom i hans nya band Komox.

Hade du hört talas om Lifehouse innan?

– Ska jag vara ärlig så hade jag aldrig hört talas om dem. Det var faktiskt min första roomie som introducerade mig till bandet. När jag lite senare berättade för honom att jag spelade tillsammans med bassisten i Lifehouse så flippade han ut totalt. Det var jäkligt roligt.

Sen kom nästa överraskning för Kristofer. I Komox spelade en annan svensk – från Gästrikland.

– Han heter Pelle Hillström och kommer från Järbo, vilket är helt sjukt. Vi hade aldrig träffats innan. Helt plötsligt dyker det upp en till snubbe som snackar Gävlemål i Hollywood.

Nu delar Kristofer lägenhet med Bryce i Hollywood, men de har stora planer på att köpa ett hus.

– Då funderar vi på att göra om ett garage till en studio och replokal där vi kan vara ännu mer kreativa.

Lever du drömmen nu?

– Det är galet. Ibland när jag ser tillbaka på allt som hänt så får jag nypa mig själv i armen. Det är jäkligt häftigt och jag lever verkligen drömmen.

Under tiden i USA har han har varit med om en hel del märkliga saker – eller vad sägs som att stå på scenen tillsammans med basketlegendaren Dennis Rodman?

– Vi spelade på ett hotell i Beverly Hills och mitt under spelningen dök Rodman upp på scenen och började kasta pengar över oss i bandet. Sedan greppade han en mick och började rappa. Efter ett tag lämnade övriga bandmedlemmar scenen, men jag blev kvar. Då var det Rodman på sång och jag på trummor. Det var bisarrt.

Han har även spelat tillsammans The Smashing Pumpkins-medlemmen Lisa Harriton och spelat slagverk på Paul Gilberts (Mr Big och Racer X) senaste soloalbum.

Någon gång under 2016 är det dags att ge ut den första EP:n med Komox.

– Vi har ett gäng nya låtar klara som ska släppas under året, sedan ska vi ut på turné.

I USA är konkurrensen i musikbranschen stenhård.

– Det kryllar av band och artister. Det blir ett brus som vi måste tränga oss igenom. Därför är det viktigt att höras i filmer och TV-serier. Sen är vår tanke att vi ska försöka rida lite på Lifehouse-vågen. De har tusentals fans över hela världen. Vi ska försöka få dem intresserade av vårt band.

Längtar du tillbaka till Gävle?

– Jag har sagt många gånger att jag aldrig vill flytta tillbaka till Sverige igen, men det är svårt säga vad som händer i framtiden. Det är klart att jag saknar vissa saker med Sverige. Framför allt familjen och alla kompisar.