Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här görs isgata för SM-rallyt

VM i fotboll har spelats här, liksom otaliga bandymatcher. Nu görs den gamla arenan på Jernvallen i ordning för SM-rally.

– Det kommer att låta något otroligt, säger Stig Söderqvist, ansvarig för iordningsställandet av banan.

Annons

På fredag klockan 19 är det dags. Då går startskottet för rallybilarna i den så kallade publiktävlingen i Sandviken. 85 bilar är anmälda till SM-tävlingen som går under namnet Vinterpokalen.

Banan görs nu i ordning för fullt. Alla snövallar på vägen skottas bort och en ismaskin, en så kallad Rolba, kommer efter och släpper vatten som ska frysa till is.

– Meningen är att det ska vara is längs hela banan och allra viktigast är att göra is där det finns asfalt, säger Stig Söderqvist, vars söner Tobias och Joakim tävlar för AMF Årsunda i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar.

– Vi gör i ordning banan medan arrangören Sandvikens Motorklubb ser till att säkerheten fungerar, säger Kent Östling, chef för driften av Jernvallen.

Bilarna startar vid fotbollsplanen på Hedåsvägen och kör längs vägen i riktning mot idrottshallen. På parkeringen bakom hallen gör de en lov innan de svänger in genom grindarna till Jernvallsområdet och den gamla VM-arenan.

– Det här blir riktigt häftigt. Normalt står man i skogen gömd bakom en tall och ser bilarna svischa förbi. Här kan man stå på läktaren och se nästan hela sträckan, säger Kent Östling.

Först kör bilarna runt längs sidorna inne på VM-arenan, svänger så in mot mittplanen och försvinner sedan ut igen. Efter en tur och retur-färd till Jernvallsskolan är de tillbaka igen.

Målgången är vid grindarna strax utanför den gamla arenan. Då har bilarna avverkat nästan 1,5 kilometer.

Så fort bilarna spräckt målsnöret körs de till ishallen för parkering över natten.

Dagen efter förs de inåt Göransson Arena och får service inför lördagens sträckor.