Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hålls ronder varje vecka

Landstinget blir bättre på diagnoser på distans och hoppas öka patientsäkerheten. Med ny utrustning kan läkare titta på röntgenbilder och vävnadsprov tillsammans oavsett var de befinner sig.

Annons

Landstinget visade i går videokonferensanläggningen med landets bästa bildkvalitet som de använt det senaste halvåret. Björn Relefors, röntgenläkare på Hudiksvalls sjukhus, kom med idén att skaffa den. Han jobbar också på Innlandssjukhuset i Gjövik i Norge där utrustningen används.

Patologen Pia Waldenbäck pekar hur cancern syns på skärmen i en bit av en lunga hon har i mikroskopet. Hon tycker att det är väldigt bra att kunna diskutera med de läkare, framförallt från Hudiksvall, som träffat patienten. Bildkvaliteten tillät tidigare inte visning av mikroskopbilder.

Med videoutrustningen pratar läkare med olika specialiteter om patienterna och deras behandling, tittar på röntgenbilder och vävnadsprover tillsammans. Det minskar risken för missförstånd och ökar patientsäkerheten, säger Björn Relefors.

– Det som är bra med det här är att vi har chans att diskutera med de som inte kan närvara, säger Evrim Inekci, cytodiagnostiker och ansvarig för anläggningen.

Hon hjälper användarna tillrätta och deltar även ibland i konferenserna. Mammografi-, urologi- och lungronder hålls varje vecka. Cancer- och mag-tarmpatienter diskuteras liksom kvinnosjukvårdens patienter.

Anläggningen används inte bara inom länet. Flera gånger i veckan hålls konferenser med läkare på Akademiska sjukhuset och konferenser med Karolinska sjukhuset planeras.

– Då har man tillgång till medicinsk kompetens som vi inte har här på sjukhuset, säger Lars Brandhammar, verksamhetsutvecklare.

Det kan bespara patienter en resa till Uppsala eller Stockholm.

Videokonferenser används också för läkarutbildning.

Innlandssjukhuset visade från Gjövik hur de använder utrustningen. Med den kan de bland annat sköta magnetröntgenkameran på ett fjällsjukhus drygt 20 mil därifrån. Från Gjövik har de diagnosticerat en kvinna som slitit av sin lårmuskel i fjällen så att hon kunde åka direkt till Trondheim där hon skulle opereras.

Anläggningen har kostat cirka en miljon kronor.