Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har han lösningen i portföljen?

GÄVLE/En glass med...Ove JoansonOve Joanson väljer en magnum mandel.

-Du får gärna tolka det Freudianskt om du vill. Men jag går på läkarens ordination. Mycket grädde och mycket socker för att bekämpa min anorexi, säger han och klappar sig på magen.

Ove Joanson är tillbaka i barndomsstaden Gävle för att fungera som moderator när Gefle Dagblad och Arbetarbladet diskuterar en eventuell sammanslagning.
Han är före detta chef för Sveriges Radio, och har arbetat som kulturattaché i Washington. Bland annat.
Men karriären började på Gefle Dagblad, en av de tidningar han nu arbetar med att fusionera.

Värjer sig
Ove Joanson värjer sig mot påståendet att han hjälper till att slå ihop tidningarna som konkurrerat i hundra år.

-Om jag lyckas så känner jag att jag gör precis motsatsen. Så att det om 15 år fortfarande finns två tidningar i Gävle. Tidningarna som medium står givetvis starkare om det som i Gävle finns mer än en, säger han.

Inga horn
Han ser det som sin uppgift att få tidningarnas utgivare att lära känna varandra.

-Få dem att se att de varken har horn i pannan eller i sidan på varandra. Det intressanta är att konkurrensen varit så stark att de helt enkelt inte kände varandra, trots att det bokstavligen är tolv meter mellan deras arbetsplatser, säger Ove Joanson.
Målet för hans arbete är att visa hur tidningarna ska kunna arbeta vidare, hand i hand, fast med vattentäta skott mellan redaktionerna.

-Å ena sidan lika självständiga som nu, å andra sidan spara tio miljoner kronor. Det hade varit ett lätt arbete att slå ihop tidningarna. Då hade jag inte ens behövts, säger han och fortsätter:

-Sedan har vi triangelns tredje ben: Presstödet. Alltså måste Arbetarbladet ha minst 51 procent unikt material.

Ove Joanson vill inte säga vad han kommit fram till.

-Det skriver jag i en rapport som lämnas till tidningarnas vd:ar den 19 augusti. Där ska jag ge bästa möjliga svar på hur de ska spara tio miljoner och vad som händer med det redaktionella samarbetet.

Ove Joansons glass är slut.
Han tar upp sin tjocka läderportfölj och reser sig för att gå. I portföljen har han troligen utkastet till Gävle-tidningarnas framtid.

MAGNUS LUNDQUIST