Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hjälper inga protester

SANDVIKEN
Sandbackaskolan läggs ned men Murgårdsskolan räddas.
Det beslutade en enig kunskapsnämnd i Sandviken i går.

- Någon skola måste vi föreslå och vår bedömning är att det är bättre att lägga ned Sandbackaskolan än Murgårdsskolan, säger ordföranden Klas Palmér.
Nämnden beslutade också att behålla biblioteket i Storvik.
Det har varit många turer kring den skollokalutredning som presenterades för ett drygt år sedan.
Bakgrunden till utredningen är att antalet elever i Sandvikens grundskolor minskar drastiskt de närmaste åren. Om tio år väntas det vara 1 450 färre elever.

Massivt motstånd

Utredarna pekade bland annat ut Murgårdsskolan som ett nedläggningsalternativ, en idé som mött massivt motstånd. Politikerna i kunskapsnämnden gav därför de båda skolcheferna Barbro Berglind och Bo Broman i uppdrag att titta på olika alternativ.
För en tid sedan presenterade de förslaget att Sandbacka skola stängs inför läsåret 2004-2005. Det skulle göra att Murgårdsskolan F-5, den del som kallas Glimmingehus, blir kvar.
Tjänstemännen har bland annat visat att Sandbackas elever får plats i Västanbyn och på Murgårdsskolan från och med hösten 2004. För kommunen blir det en besparing med 1,5 miljoner kronor. Några nya skolskjutskostnader uppstår inte, hävdar tjänstemännen.

Föräldraprotester
När kunskapsnämnden i går sammanträdde för att bland annat besluta om skolornas framtid, hade ett stort antal föräldrar till Sandbackaelever samlats utanför kunskapskontoret för att demonstrera.
Urban Johansson tycker att nedläggningen är orättvis.
- Antalet elever i Sandviken minskar totalt, men inte inom Sandbackas upptagningsområde.
Jan Lundström påpekade att eleverna vid skolan kommer att få en farlig skolväg.
- Frågan om säker skolväg ser jag som en väldigt viktig fråga. Barnen kommer till exempel att tvingas cykla längs kanalen.
Det finns tankar på att Montessoriskolan ska flytta in i Sandbackaskolans lokaler och föräldrarna tycker att det känns som att kommunen bestämt sig för att man vill åt Sandbacka för att kunna ge plats åt friskolan.
- Man har bestämt sig och sedan har man utrett tills man kunnat peka ut Sandbackaskolan, säger Urban Johansson.
Men föräldraprotesterna hjälpte inte. Nämnden valde att gå på tjänstemännens linje.
- Att vi valde Sandbackaskolan har flera orsaker, säger Klas Palmér.
Han menar bland annat att Murgårdsskolan har ett bättre geografiskt läge.
Nämnden har gett kunskapskontoret i uppdrag att upprätta en avvecklingsplan.
- Vi ska göra det här i dialog. Vi ska tillgodose elevernas behov och önskemål.
Kunskapsnämnden hade också att ta ställning till en nedläggning av kommundelsbiblioteken. Enligt förslaget ska de integreras i skolbiblioteken. Nämnden beslutade dock att rädda Storviks bibliotek.
- Vi tycker att samlingsplatsen i Tingshuset är viktig och skolan ligger lite för avsides, säger Klas Palmér.
I övrigt har kunskapsnämnden beslutat att ta ett inriktningsbeslut i enlighet med den liggande konsultutredningen, med några ändringar.
Slutgiltigt beslut om skolornas framtid tas av kommunfullmäktige i november.
KARIN BERGKVIST