Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du slänga soporna

GÄSTRIKLAND
På återvinningscentralerna får hushållen lämna alla sina grovsopor helt gratis.
Gästrike återvinnare har 13 centraler på olika platser i sitt område.

Annons
Trots det dumpar folk avfall både i naturen och vid återvinningsstationerna.
Beror det på att centralerna är öppna för lite?
-Jag har sett folk stå och packa ut saker i skogen mitt på blanka dagen när vi har öppet. Så det tror jag inte, säger Marie Nordkvist på Gästrike Återvinnare.
Hon tror att det är andra orsaker till att folk skräpar ner i stället för att gå till återvinningscentralerna.
-Jag ser ett par alternativ: Antingen vet de inte att det är öppet, eller också vet de inte att det är gratis. Eller så bryr de sig helt enkelt inte, säger hon.
Hon tror att det är en speciell kategori människor som slänger saker på fel plats. De allra flesta är faktiskt jätteduktiga. Hennes kollega Per Sundström tror att det är ett informationsproblem. Att folk inte har fattat att det faktiskt är gratis att lämna sopor. Öppettiderna däremot tycker han är helt okej.
-Utom kanske centralen i Sandviken. Den är bara öppen en lördag i månaden, och det tycker vi är för lite med tanke på antalet besökare. Jag kan inte säga att det är ett löfte, men vi hoppas kunna ändra på det efter årsskiftet.
Han vill se över alla återvinningscentralers öppettider och kanske säsongsanpassa dem.
-Det kommer förändringar där, som jag hoppas kan träda i kraft vid årsskiftet 2004, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST