Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan ett nytt asylboende öppnas – på en pråm i Gavleån

Ett nytt asylboende kan komma att öppnas på en pråm i Gävle. 30 personer skulle kunna inrymmas i det fartyg som ett privat företag vill placera vid en kaj på Alderholmen. Men Gävle kommun ställer sig avvaktande till förslaget.

Annons

Stockholmsföretaget Ecoresan AB har vänt sig till Gävle kommun för att få tillstånd att ställa upp en pråm för bostadsändamål på fastigheten Alderholmen 5:1. Pråmen ska ha 17 kojer och tanken är att de ska hyras ut som asylboende inom ramen för Migrationsverkets uppdrag. Här ska finnas plats för 30 personer. Företaget har ansökt om tillfälligt bygglov som ska gälla fram till januari 2019.

Läs även: Upprörd stämning på möte om flyktingboende

Det skulle vara första gången som en modell med flyktingboende på båt används i Gävle. Men det är ännu osäkert om idén kommer att förverkligas. På Gävle kommun ser man för närvarande inget omedelbart behov av fler boendeplatser för asylsökande.

– Flyktingströmmarna har minskat på senare tid. Så just nu finns inget akut behov, säger Mats Collin, chef för Socialtjänsten.

Men han vill inte avskriva idén helt.

– Vi kommer att ha ett stort behov av nya bostäder i kommunen framöver, såväl för nyanlända som för studenter och andra grupper. Alla varianter kan vara intressanta. Vi får titta närmare på det här förslaget. Det blir en dialog mellan oss, entreprenören och Migrationsverket, säger Mats Collin.

Läs även: Nu stängs Gävles tillfälliga flyktingboenden

Läs även: GGIK bjöd flyktingboende på innebandy