Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan vi smaka på Gävle

Vår lokala mat smakar Gävligt gott och vi ska vara stolta över den. Under den devisen har Peter Ågren dragit igång ett nytt matprojekt mitt i centrala Gävle – butik och servering i ett. Här finns det bara lokalt producerad mat och några utvalda varor som är slow food.

Det formligen bubblar över när Peter Ågren ska berätta om familjens senaste satsning på mat. Lokalen mitt i centrum är än så länge bara färdig till en tredjedel men här finns plats att sitta och äta och en hel del varor att köpa – de flesta med ett ursprung vi känner till. Närmast väntar en delikatesskyl och ett utbyggt kök.

– Vi vill göra Gävleborna stolta över vad vi har, säger Peter Ågren. Vi ska skryta över de lokala produkterna. Och vi håller på att lyckas.

Det pratas mycket om närproducerat, ekologiskt och hälsosamt när det gäller vår mat och långsamt håller vi alla på att lära om. Vi väljer Gefleortens mjölk, letar efter kött från Hamrånge, bröd från Kungsgården, kyckling från Ockelbo och Torsåker eller fisk från Bönan. Antalet producenter växer till glädje för alla. Bondens marknad har kommit för att stanna och drar många besökare.

– Vi samarbetar med alla producenter som vill sälja sina produkter. Bröd tar vi även från Mattes i Ockelbo, Barrsätra Hembageri i Sandviken och Epi i Gävle, och likaså kött från fler håll i regionen. Det är för att vi vill erbjuda varor från hela vårt närområde!!

Gävligt gott, stället heter faktiskt så, vill vara en smakbutik, Peter kallar det en smakturistbyrå. Med det menar han att Gävligt gott inte är ute efter att ta kunder från de andra lokala producenterna. I stället berättar man för kunderna var de hittar de olika varorna. Deras varor ska vara ett komplement.

– Ensam är inte stark, säger Peter Ågren.

De tar fram tillbehör som går att kombinera med de olika varorna, till exempel en speciell Gävlekrydda som består av färskrökt peppar med smak av Mackmyra whisky, ekologiskt Gevaliakaffe och råkakao från Gefle chokolateri.

Malin Pettersson står bakom kryddblandningen som lagas med precision. Peter står bakom olika senapssorter med lokala smaker, som till exempel Jädraölsenap. Men i det mesta jobbar de tillsammans och kompletterar varandra. Jobb och fritid blir ett för lediga är de inte så ofta.