Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här köar hundratals flyktingar för en fristad – få vill till Gävle

Det är till Migrationsverkets enhet i Jägersro som asylsökande från Malmö först slussas om de inte tar sig vidare på egen hand.
– Det vi upplever just nu är vår tids största migrationskris, europeiskt och internationellt. De som kommer söker trygghet och skydd. Och Sverige ligger faktiskt i framkant där. Det är fullt hanterbart. Det är synd att inte alla länder lever upp till det, säger Betim Jahiri, ställföreträdande enhetschef.

Annons

Normalt kommer ungefär 150 asylsökande per natt till regionen. Sedan några veckor är de 800. Många av dem kommer hit till Jägersro.

– Det är två målgrupper; de som bor på vår anläggning och de som har familj eller släkt att bo hos.

Migrationsverkets region syd med Malmö, som ligger lite strategiskt har tagit emot en stor del av flyktingströmmen som rör sig över Europa.

– Vi har fått mycket uppmärksamhet i internationell media i samband med flyktingkatastrofen. En dag an det vara 50, 60 journalister som hör av sig. Nyligen hade vi 319 medieuppslag på ett dygn. Det är viktigt att vi får vara med och reda ut begreppen ibland. Det blir ofta en del missförstånd och rykten som florerar, säger Tobias Åkerman, regionkommunikatör.

Han upplever att den allmänna bilden av Migrationsverket förändrats en del, till det bättre.

– Vi har ofta fått klä skott för väldigt mycket. Nu upplever jag att det faktiskt finns ett intresse av vad vi faktiskt gör.

Kön är lång och de flesta ser sammanbitna ut. Några har flera platspåsar med tillhörigheter i, desto fler har inget alls. Väl inne registreras de och får lämna sina uppgifter och fingeravtryck för att se om de registererats i ett annat EU-land.

– De får ett asylkvitto, som gör det legitimt för dem att vistas här i två veckor, säger Betim Jahiri.

Han säger att de flesta försöker legitimera sig.

– Det kan se väldigt olika ut. De använder det de har. Har de inte pass eller körkort kan det vara vigselbevis eller sjömanskort.

Men Migrationsverket kan sen inte hindra dem att röra sig som de vill ta sig dit de vill inom landet.

– Vårt uppdrag är ju bara att ge information och hjälpa dem med sånt som boende och mat. Om de sen vill vidare någon annanstans är det oftast för att de har släkt eller vänner där. Och de flesta vill ju till nära och kära.

Oftast är det Stockholm och Göteborg som drar. Få vill till Gävle med omnejd. Och när Migrationsverket slussar asylsökande till andra platser är det oftast med kort varsel beroende på var det finns plats. Men platser till asylsökande finns i Sverige. Det kan dock vara svårare när det gäller att hjälpa dem som fått permanent uppehållstillstånd med boende. Där råder viss begreppsförvirring i debatten, säger Betim Jahiri.

– Det ena handlar om beredskap. Och den är god. Det andra sker senare i processen, när man fått asyl. Där kan det vara svårare med boende. Men det är två vitt skilda saker. Det ena handlar om migration, det andra om integration.

När det gäller de ensamkommande barnen är det ofta extra svårt.

– Där tittar vi över förfarandet just nu. Men där har ju de enskilda kommunerna ett ansvar och en tvingande lag. Där kopplas ju socialtjänsten in också.

Betim Jahiri visar runt i lokalerna där hundratals samtidigt väntar på besked om att de fått en fristad efter att ha tvingats fly sina hem.

– Vi har två val i det här. Antingen löser vi det här eller så gör vi det inte. Vår plan är att göra det. Så humant som möjligt.

Läs mer från Gefle Dagblads bevakning i Malmö:

KARIN BERGKVIST: Nej, det är ingen massinvandring till Sverige

Roaa, fem år, har kommit till Sverige efter 17 dagar på flykt

Många på plats för att hjälpa flyktingarna

KARIN BERGKVIST: De som inte klarade sig hit är ständigt närvarande

Fler flyktingar väntas till Gävle