Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer de nya lägenheterna

I Gävle färdigställdes bara sex hyresrätter under 2014. I år blir det desto fler, för att inte tala om 2016. Det är rena byggruschen i Gävle.

Annons

I veckan avhandlade Samhällsbyggnadsnämnden fem bygglovsärenden som omfattar 208 hyreslägenheter och 130 bostäder för vård och omsorg.

Gavlegårdarna fyller på kvarteret Iris på Gävle Strand med ett hyreshus mitt emot det vård och trygghetsboende som är klart till årsskiftet. Förutom sex lägenheter i gruppboende blir det 68 hyreslägenheter.

På andra sidan Alderholmskanalen planerar RSS Nordic Project 128 lägenheter i tre hus, fem våningar höga med loftgång, och 108 parkeringsplatser i markplanets garage. Det blir bland annat 76 tvårummare.

På Runebergsvägen bygger Gavlegårdarna tolv lägenheter i ett hus som blir granne med ­Ericssonska stiftelsen.

För den äldre befolkningen byggs det på två ställen. På Muréngatan pågår just nu bygget av ett vård och omsorgsboende med 81 lägenheter. Nästa projekt i samma kvarter är Takterassen, bostadsrätter för alla över 70 år. Försäljning pågår och beräknad inflyttning är hösten 2016.

Vård- och omsorgsboende med 54 lägenheter blir det också i hörnet av Vallongatan och Fleminggatan.

I slutet av maj blev större delen av de 95 studentlägenheter som byggts mitt emot forskarhuset på Kungsbäck inflyttningsklara. Lagom till höstens terminsstart finns ytterligare 168 lägenheter tillgängliga på det område som tidigare tjänat som parkeringsplats.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson tycker att det är spännande att allt fler byggherrar upptäcker Gävle som en stad att satsa på. En av dessa är Prenova Bygg & Utveckling i Sandviken.

Förutom projekten på Muréngatan planerar företaget också för kvarteret Runstenen i hörnet av Fleminggatan och Södra Kungsgatan. Ett spännande arkitektoniskt förslag med varierande boendeformer. Prenova är också inblandat i Gavle View, ett 42 meter högt kontorshus som är tänkt att byggas i skärningen mellan Park­vägen och Södra Kungsgatan.

– Vi har jobb i Gävle säkert tre-fyra år framåt, säger vd Göran Cronwall. Det är uppåtgående och särskilt roligt att vi kunnat anställa sju-åtta unga medarbetare den senaste tiden.

Byggfackets ombudsman Niclas Liljeqvist bekräftar bilden.

– Gävle är regionens motor och går nu på högvarv. Arbetsgivare ringer till oss och vill ha tips på kunnigt yrkesfolk. Det är en bristsituation.

Gävle kommun har givit Gavlegårdarna ett nytt ägardirektiv som innebär 750 lägenheter under en femårsperiod. Där ryms bland annat utvecklingen av området kring den tomma Läkerolfabriken och längre fram den avslutande delen av Gävle Strand, den så kallade Hucken. Tre arkitektförslag finns – samtliga innehåller någon slags broförbindelse över till Gasklockeområdet.

Annons