Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här lär sig unga om sjöns faror

Den här veckan ordnar Tomaskyrkan sommaraktiviteter för alla barn i sin församling.

I går åkte de på cykelutflykt till Flisskär, och fick lära sig sjövett av Sjöräddningssällskapet.

En vecka varje sommar sedan 2002 har alla barn mellan nio och tolv år i Tomas församling kunnat träffas och hitta på roliga sommarlovssaker tillsammans. Lägret brukar vara populärt. I år deltar 15 barn från Andersberg, Sörby, Olsbacka och Fridhem. Förutom ett besök hos Sjöräddningssällskapet kommer man i år även att åka till leklandet Djungelcity, besöka järnvägsmuseét, och hitta på en del roliga saker i kyrkan. Som att pyssla till exempel.
– Det är roligt, ett avbrott från alla veckorutiner, säger Susanne Adman, som är församlingsassistent och ledare för kyrkans barn- och ungdomsverksamhet.
Barnen är nyfikna, och lyssnar entusiastiskt när uppsyningsmannen Mathias Darmell från Sjöräddningssällskapet demonstrerar sin utrustning.
– Jag har en fråga, ropar någon.
– Vad är det värsta som har hänt? undrar nästa.
Barnen får en genomgång av både sjövett och sjömanskap. De får gå runt och titta i båten, och pratar en hel del båtvett. Om till exempel vad man ska tänka på när man är vid vatten: att alltid använda flytväst, inte dyka på okänt vatten, och att inte springa på bryggor. Dagens höjdpunkt blir sedan en avslutande provtur i räddningsbåten.
– Det här kanske ni har sett på film, när man slår igång ett hjärta? frågar Mathias Darmell och håller upp en defribillator.
Därefter visar han hur räddningsnätet och övningsdockan fungerar. Kommentarer och funderingar fortsätter hela tiden att strömma in från olika håll.
– Har ni räddat ett barn någon gång? undrar en liten flicka.
Sjöräddningssällskapet jobbar mycket förebyggande, och tar emot barngrupper som den här varje sommar.
– Det är därför vi finns till. Sådant här brukar vara roligt och funka bra. De flesta tycker att det här är ett intressant utflyktsmål, inte precis som en mattelektion i skolan, säger Magnus Östlund, en annan av de fem personer från Sjöräddningssällskapet som håller i den här dagen.
Jesper Skoglund, nio år från Andersberg, tycker att det här är ett roligt läger. Han har en del kompisar med sig, och tycker att få åka båt var det bästa med den här utflykten. Han tror att han kommer att lära sig mycket, och är inte alls är rädd för vatten utan tycker om att simma.
Vad tycker du var mest spännande med den här dagen?
– Nästan allt!