Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här lekte kungen som barn

Det kan bli ett kärt återseende för kungen när han kommer till Gävle i morgon.
Vagnen som han ska åka i mellan Furuvik och järnvägsmuseet har han en speciell relation till.
– Den har han lekt i som barn, säger Robert Sjöö, museichef.

Schemat är som vanligt tufft när kungaparet kommer till Gävle på torsdag.

Besöket på järnvägsmuseet väntas ta cirka 20 minuter, lika lång tid som är avsatt för tågresan från Furuvik som kungaparet gör tillsammans med kommunalrådet Carina Blank och landshövdingen Barbro Holmberg.

– Tåget dras av ett ellok från Furuvik till Gävle station. Men sista biten från Gävle station till museet åker tåget åt andra hållet och då är det ett ånglok som drar, säger Robert Sjöö.

Den kungliga vagnen som byggdes 1931 fyllde sin funktion i 70 år fram till år 2001 när den tog ur bruk och skänktes till Sveriges Järnvägsmuseum. Sedan dess har den stått i fordonsmagasinet på Nynäs.

– Tyvärr är vagnen två meter för lång för att rymmas i museets lokaler på Sörby Urfjäll, annars hade vi gärna haft med den i basutställningen, säger Robert Sjöö.

Den kungliga vagnen fick gå i pension eftersom den inte är godkänd att åka i högre hastighet är 160 kilometer i timmen. I dag åker kungafamiljen i stället X2000.

Men vagnen är fortfarande i gott skick, allt järnvägsmuseet gjort inför torsdagen är att kontrollera boggin.

För kung Carl XVI Gustaf kan Gävlebesöket bli något av en nostalgitripp.

– Både kungabarnen och kungen har vuxit upp med vagnen. Den stod alltid stand by oavsett om kungafamiljen skulle åka till Storlien eller ner till Sofiero Slott utanför Helsingborg, säger Robert Sjöö.

”Tyvärr är vagnen två meter för lång för att rymmas i museets lokaler på Sörby Urfjäll, annars hade vi gärna haft med den i basutställningen.”

”Både kungabarnen och kungen har vuxit upp med vagnen. Den stod alltid stand by oavsett om kungafamiljen skulle åka till Storlien eller ner till Sofiero Slott utanför Helsingborg.”