Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här såg Birgitta en björn

Plötsligt var den bara där. Som en jättelik mörk skugga intill vägen. Birgitta Bergström stannade bilen och i ljuset från strålkastarna såg hon hur den sprang in i skogen.
– Det var helt fantastiskt. Jag trodde aldrig jag skulle få se en livs levande björn, säger hon.

Birgitta Bergström är fortfarande upprymd när vi träffar henne. Hon pekar och visar.

Det var i tisdags kväll som hon kom körande från Gävle ut till sitt hem i Bönan. Eftersom det var mörkt och hon visste att det springer mycket rådjur över vägarna körde hon inte särskilt snabbt.

Hon såg först skuggan, det var på Norrlandet, på Bönavägen alldeles vid Torp och Nydalsvägen.

– Jag undrade mest vad det var för stor skugga. Sen förstod jag, den rörde sig så speciellt också. Den var verkligen otroligt stor, som en bisonoxe, så det måste ha varit en björnpappa, säger hon.

Hon stannade bilen och såg hur den sprang in i skogen.

– Jag vågade inte gå ut. Men jag var inte särskilt rädd. Jag var så glad efteråt, det var en jättehäftig känsla. Som att naturen kom och hälsade på, säger hon.

Hon är noga med att poängtera att hon inte hade druckit något. Och hon är alldeles säker. Det var verkligen en björn hon såg.

Sara Hommen, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, är inte förvånad över Birgitta Bergströms historia.

– Björnhannar är ofta ute och vandrar nu på våren för att hitta en partner. Det är mycket större chans att man ser dem när man kör bil också eftersom de inte känner doften av en då, säger hon.

Enligt Sara Hommen finns det minst 300 björnar i länet.

För en dryg vecka sedan drog länsstyrelsen igång en särskild rovdjurstelefon dit man kan lämna tips om man gjort några särskilda rovdjursobservationer i länet.

Hittills har över 60 tips om björn kommit in. Hon tycker inte att man behöver vara orolig om man bor i ett område där björn har setts.

– De har så utvecklat luktsinne så de känner doften av dig innan du ens ser dem. Men om man känner sig otrygg kan man alltid ringa oss, säger hon.

Birgitta Bergström tror inte att hon kommer vara orolig i framtiden.

– Nej, det här är ju bara häftigt. Att vi har björn här ute betyder ju bara att naturen fungerar som den ska, säger hon.