Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska åkas skidor – om två veckor

Bara två veckor kvar till Kungsberget öppnar. Men ingen snö har fallit och termometern visar på nio plusgrader.

– Vi känner ingen oro, inte än, säger vd:n Catharina Utanskog – trots att prognosen visar att det milda vädret håller i sig.

När GD besökte Kungsberget i går var det barmark och en väderlek som snarare påminde om våren än en annalkande vinter. Enligt Kungsbergets hemsida var det åtta grader nere i byn och nio grader på toppen av berget.

Men den 8 december är det meningen att minst två backar ska vara öppna för skidåkning.

Två backar med snö måste finnas för att snögarantin inte ska falla ut.

Chefen för anläggningen, Catharina Utanskog, är inte ängslig för att premiärdagen ska behöva ställas in.

– Visst går vi och funderar på vad som händer med väderleken. Men vi har bra snökanonssystem och kan preparera backar på tre dygn, säger hon.

I slutet av oktober blev det kallt några dygn och då kördes snökanorna i gång. Fortfarande finns fläckar av snö kvar i de annars gröna nedfarterna.

– Konstsnö är mer tålig mot regn och milt väder, förklarar Catharina Utanskog.

Hon låter sig heller inte nedslås av att prognoserna visar att plusgraderna fortsätter även nästa vecka.

– Erfarenheten visar att förutsättningarna ändras mot prognosen. Vi behöver fyra minus för att kunna köra igång kanonerna och det tror jag vi får. Men skulle det fortsätta vara plusgrader till den 5 december blir jag riktigt orolig, säger hon.

I fjol började oron sprida sig hos förre VD:n Stefan Alanärä när det var tre veckor kvar till öppnandet och både snön och kylan lös med sin frånvaro

Men drygt en vecka före premiärdagen blev det tillräckligt kallt för att kunna köra i gång snökanonerna.