Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska det bryggas Jädraöl

Redan till sommaren drar Jädraås Bryggeri igång produktionen av Jädraölet. Det är Eva och Lars Nordlund som ligger bakom satsningen och om ett par år hoppas de kunna producera runt 100 000 liter årligen.

Den svenska bryggerinäringen har upplevt ett lyft på senare år, inte minst tack vare innovativa och djärva småbryggerier. Nu ligger Jädraås Bryggeri i startgroparna för att slå sig in på marknaden med sitt Jädraöl.

Än så länge är det tomt på bryggarutrustning i ladan där verksamheten ska bedrivas men inom några månader hoppas Lars och Eva Nordlund kunna starta tillverkningen.

Det blir en handfull sorters öl, allt från ljus och humlefrisk lager till kolsvart stout. Det planeras även för olika säsongsöl och för ekologisk öl.

– Det är kul att kunna göra något som är lokalt producerat, att kunna tillverka något som är genuint och utan konstiga tillsatser, säger Eva Nordlund.

På senare år har Eva och Lars Nordlund – socionom respektive tandläkare i grunden – bland annat drivit sågverk och sålt massagebänkar. Tankarna på att starta ett bryggeri föddes på allvar först för ett par år sedan.

De hade precis sålt massagebänksdelen av sitt företag och bestämt sig för att ta sabbatsår – ett år som till stor del blev en cykelsemester.

– Vi började här på gården, cyklade ut på vägen, svängde vänster och hamnade på Kuba, berättar Lars Nordlund.

När de på sin väg till Kuba passerade Quebec, Kanada, fick de syn på en skylt som sa ”Brüghel Brewery – massage therapy”, bryggeri och massageterapi. De såg det som ett tecken och gick in och smakade på ölen. De passade även på att titta på bryggeriet, som bestod av några plasttunnor, kokkärl, trycktank och en flasktappningsdel.

– Det såg möjligt och rimligt ut, så det var då vi började fundera, säger Eva Nordlund.

Hemma i Sverige igen började Eva en yrkesutbildning i bryggeriteknik i Ludvika medan Lars pluggade på egen hand. Självklart har de även bryggt en hel del öl. GD:s utsände får smutta på en överjäst veteöl kryddad med humlesorten citra. Det smakar friskt, gott och citrusaktigt och det enda felet är att det inte är sommar och 25 grader varmt.

Paret Nordlund investerar drygt ett par miljoner kronor i bryggeriet och hoppas kunna producera 100 000 liter öl årligen redan det andra året. Ölen ska säljas på restauranger och pubar och på Systembolaget.

– Det finns många restauranger som gjort det till lite av en grej att erbjuda öl från svenska mikrobryggerier så de kommer vi också att sikta in oss på, säger Lars Nordlund.

Men verksamheten kommer att ha fler ben än själva bryggandet. Det planeras för ölprovningar, kurser och för visningar av bryggeriet och det ska också bli möjligt att göra specialbeställningar som sedan kan hämtas ut på Systembolaget.