Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska det byggas 150 nya lägenheter i Gävle

150 nya lägenheter ska byggas i Gävle. Bygglovet är klart för både gamla Hemköptomten i Sörby och den omstridda Klockgjutarparken.

Gavlegårdarna kommer att bygga 111 bostäder på den tidigare Hemköptomten i Sörby. Husen kommer att innehålla både gruppbostäder och hyresrätter. Dessutom blir det tre lokaler so

m binder ihop husen.

Läs mer: Klart för nytt bostadsområde på Hemköptomten

– Lokalerna kommer att bli som en entré in till Sörby, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Husen kommer att innehålla 25 enrummare, 32 tvåor , 36 treor och 18 fyror och kommer att stå klara om några år. Innan dess ska samhällsbyggnadsnämnden också godkänna den slutgiltiga utformningen av fasaderna.

–Det här är ett delbygglov. Det är inte ovanligt att byggherren får återkomma till nämnden, säger Elisabet Johansson.

Läs mer: Då rivs det på Hemsköpstomten

Skanska har fått ja till 38 bostadsrätter i två hus i Klockgjutarparken. Ett bygge som varit omstritt under flera år. 2012 röstade ett oenigt kommunfullmäktige igenom detaljplanen, efter att mark- och miljödomstolen avslagit överklagandena.

Läs mer: Ja till Seniorlägenheter i Klockgjutarparken

– Vi räknar med byggstart i höst, säger Jonathan Klingdahl hos Skanska.

Elisabet Jonsson är glad över tillskottet.

– Hittills i år har vi beviljat bygglov för 250 bostäder. Målet är att bygga 500 per år i Gävle kommun.