Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska Gävles nya stadsdel med 420 bostäder byggas – politikerna gav klartecken trots protester

Över 400 nya bostäder, förskola, skola och äldreboende planeras i skogen bortanför Hemlingby köpcentrum. Kommunpolitikerna gav klartecken på onsdagen – trots att flera närboende protesterat mot planerna.

Planeringen av den nya stadsdelen har pågått sedan 2007, men först nu har politikerna godkänt detaljplanen för bebyggelsen.

En orsak till att det dragit ut på tiden är att kommunen hamnade i konflikt med en markägare om ett 13 hektar stort skogsområde. Det slutade med att regeringen gav kommunen rätt att tvångsinlösa marken för att kunna bygga den nya stadsdelen.

Läs mer: Får ta till tvångsinlösen

Totalt handlar det om 420 nya bostäder, allt från villor till radhus och hyreshus.

– Området kommer att ha småstadens charm, men ändå ligga väldigt naturnära med mycket grönska, säger Petter Jonegård, projektutvecklare på kommunen.

Läs mer: Så här vill kommunen se det nya bostadsområdet i Hemlingby

I området planerar det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna även ett äldreboende med 60 lägenheter och en gruppbostad med tio lägenheter för personer med funktionsnedsättning. Dessutom ska det byggas en förskola och en låg- och mellanstadieskola.

Kommunen har slutit avtal med sex olika aktörer som får förtur att köpa den kommunägda marken för att bygga bostäderna. Om allt går enligt planerna kan det bli byggstart 2018. De första bostäderna kan då stå inflyttningsklara sommaren 2019.

– Området kommer nog att byggas i etapper beroende på efterfrågan. Det är svårt att säga när hela området kan vara klart, men kanske inom en tioårsperiod, säger Petter Jonegård.

Enligt honom är stor efterfrågan på i synnerhet småhus och villatomter i Hemlingby. Redan nu skissar kommunen därför på en fortsättning med ytterligare 100 bostäder längre söderut.

Samtliga partier i kommunens samhällsbyggnadsnämnd var med på att godkänna detaljplanen på onsdagen. Beslutet togs utan politisk diskussion.

Men flera som bor i trakterna runt Hemlingby friluftsområde har protesterat mot planerna. De är oroliga för ökad trafik och buller och för att områdets natur- och kulturvärden ska förstöras. Även länsstyrelsen har haft synpunkter på att en skyddszon på 50 meter till den fridlysta kärlväxten ryl inte är tillräcklig. Men kommunen anser att 50 meter räcker och att stor hänsyn tas till närmsta grannskap.

– Vi kommer att bevara mycket grönska och har lagt om ridstigar och Gästrikeleden så att det går att ta sig runt området. Hemlingby naturreservat kommer också att förbli orört, säger Petter Jonegård, men tillägger:

– Sedan är det många synpunkter som vi inte har tillgodosett eftersom vi anser att behovet av bostäder väger tyngre.

När det gäller trafiken fanns det först planer på en väganslutning från den befintliga bebyggelsen i Hemlingby. Men det har nu ändrats. I stället ska två nya bilvägar byggas från Hemlingby köpcentrum.

Spängersleden som går där är redan i dag hårt belastad, men enligt Petter Jonegård ska flera saker göras för att trafiken ska löpa smidigt. Nya rondeller ska byggas och befintliga breddas. En ny gång- och cykelväg planeras också in mot centrum.

– Vi bedömer att det är tillräckligt för att få ett fungerande trafikflöde. Men om handelsområdet ska växa ytterligare kommer det säkert att krävas fler åtgärder. Det blir i så fall en politisk fråga, säger han.

Vad det kommer att kosta att bo i de nya bostäderna kan han inte svara på.

– Det blir upp till byggherrarna att avgöra, säger Petter Jonegård.

Läs mer: Följ alla bostadsbyggen i Gävle via vår klickbara karta

Läs mer: Nytt bostadsområde planeras i Hemlingby

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .