Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här släcks ja-sidans hopp

GÄVLE
Nej-seger i Sverige och ännu större nej-seger i Gävle.

Bland de socialdemokrater som arbetat för ja till EMU var stämningen dyster på söndagskvällen.
Bara ett 20-tal personer deltog i socialdemokraternas valvaka i Folkets hus och de insåg snabbt att nej-sidan vunnit.
Att ja-stapeln fortfarande ökade en aning för varje ny bild på storbildsteven hjälpte inte.
- Nej, det blir som valundersökningen sa. Det här gapet kan vi aldrig ta igen, suckade Vivi-Anne Sundqvist, vice ordförande i Arbetarekommunen.

"Inte förvånande"
Kommunalrådet Mats Ågren hade med sig datorn för att kunna ta fram lokala siffror.
- Det verkar som om valdeltagandet i Ockelbo har ökat. Det är ju bra, rapporterade han som tröst när de lokala siffrorna visade sig vara ännu dystrare än rikssiffrorna på TV.
Men valresultatet är inte förvånande, tycker Mats Ågren: - Nej, egentligen inte. Jag trodde visserligen att fler av dem som bestämde sig sista veckan skulle säga ja, och att när det här med Anna Lindh hände skulle de känna att de ville vara med i gemenskapen, men så tycks det inte ha blivit. Det har varit för svårt för oss att ta igen det stora försprång som nejsidan hade, säger han.
- Folk är nöjda med det svenska samhället och oroar sig för att en ny penningpolitik ska medföra försämringar, så är det nog, säger han.
Valresultatet visar att det finns en stor skillnad mellan allmänhetens åsikt och de förtroendevaldas åsikter, och det är oroande, menar Mats Ågren:
- Vi som är förtroendevalda ser något annat än folk i allmänhet och det har vi inte lyckats förklara. Jag tror att folk i allmänhet inte har funderat så mycket på den här frågan som vi har, ja, några har det förstås, men många har det inte, säger han.

Inga råd till Persson
Nu är valrörelsen över och vardagen väntar. På kommunnivå tror Mats Ågren inte att splittringen bland socialdemokraterna i EMU-frågan kommer att få någon större betydelse.
I regeringen blir det svårare, menar han:
- Jag vill inte ge något råd till Göran Persson, men i en så intim grupp som regeringen måste man dra åt samma håll. Jag tror det blir förändringar. Någon av nej-ministrarna lämnar kanske regeringen självmant, eller också blir det ommöblering ändå, säger Mats Ågren.
- De ministrar som stött nejsidan kan inte säga att de vann folkets förtroende så de ska sitta kvar, så fungerar det inte. Göran Persson måste bilda ett lag, säger han.

INGEGERD SÖRGARD