Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slår polisen till mot massagesalongen

/
  • Klockan elva svänger en civil polisbil upp framför massagesalongen. En man kliver ut och öppnar dörren till salongen som inom kort är full av poliser.
  • Klockan elva i går slog polisen till mot en thaimassagesalong i Gävle. Samtidigt fick fyra salonger i Stockholm påhälsning av polisen.
  • I salongen finns tre stycken bås med skynken som begränsar insynen.
  • Thaimassagesalongen där GD:s reporter erbjöds att köpa sexuella tjänster ligger ett stenkast från polishuset.
  • GD:s reporter har besökt två av 59-åringens massagesalonger utrustad med en dold mikrofon. På båda salongerna frågade massösen om han ville betala för sexuella tjänster, trots att han inte förde ämnet på tal.

59-åringen misstänks ha anställt thailändska kvinnor till att onanera åt svenska män. GD:s reporter har med dold mikrofon spelat in sexköpserbjudanden på mannens massagesalonger i Gävle och Stockholm. Uppgifterna ledde till att 59-åringen anhölls för grovt koppleri. Har du blivit erbjuden att köpa sex? Mejla då gefle.dagblad@gd.se

Annons

Klockan elva i går morse gled en civil polisbil upp framför en thailändsk massagesalong i Gävle. En man kliver ur och öppnar dörren till salongen. Sekunden senare ansluter sex civilklädda poliser och plötsligt är den lilla lokalen överfull med folk. Efter fem minuter eskorteras två thailändska kvinnor ut från lokalen och försvinner sedan snabbt från platsen i en polisbil.
Samtidigt får fyra massagesalonger i Stockholm påhälsning av polisen och en efter en plockas sedan tolv thailändska kvinnor in till förhör, tre i Gävle och nio i Stockholm. Kvinnorna är inte misstänkta för brott. Den 59-årige man som står på hyreskontrakten är däremot misstänkt för grovt koppleri.
Redan i slutet av november fick Gefle Dagblad ett tips om att en thaimassagesalong i Gävle var "värsta prostitutionsstället". Enligt polisen fanns det inget som tydde på att mannens påstående var korrekt. För att ta reda på om ryktet stämde bokade GD:s reporter en tid den 21 november och besökte sedan massagesalongen med en dold mikrofon.
En thailändsk kvinna i 30-årsåldern möter mig i dörren. I lokalen finns tre bås med avskärmande skynken som gör att kunderna inte kan se varandra. Hon leder mig mot ett av båsen och förklarar sedan på bruten svenska att jag kan klä av mig och lägga mig på en madrass som ligger på golvet. Det är så kallt att jag huttrar. Under massagen pratar kvinnan om hur mycket hon saknar Thailand och värmen. Hon beklagar sig över att fulla svenskar ringer till henne om nätterna och vill ha massage.
Efter 20 minuters ryggmassage säger kvinnan åt mig att lägga mig på rygg. Hon börjar massera benen och efter en stund nickar hon mot mitt skrev och frågar om jag vill ha massage där också. På frågan vad det skulle kosta förklarar hon att priset för massagen är 300 kronor och att en avrunkning kostar 300 kronor extra. Jag förklarar snabbt att jag bara har råd med en vanlig massage. Efteråt lämnar jag över 300 kronor för den vanliga massagen men får inget kvitto tillbaka. Hela konversationen har gått in på min inspelningsutrustning.
Det telefonnummer som anges på skylten utanför thaimassagesalongen är varken registrerat på en firma eller en person. På adressen finns det heller ingen firma registrerad. Det krävs ett telefonsamtal till husägaren för att få reda på att det är en 59-årig man i Stockholm som står på kontraktet till lokalen.
GD:s uppgifter ledde till att Citypolisens spaningsrotel började spana på den 59-årige mannen. Det visade sig att hans namn inte var helt obekant för polisen. 59-åringen drev tidigare en thaimassagesalong i Södertälje där hälsovårdsinspektören Ulrica Olsson gjorde ett oannonserat besök i september förra året. Det saknades handukar och ett städskåp men utöver det hittade hon inga hygieniska brister.
– Men jag fick konstiga vibbar direkt. Tjejen som öppnade hade bara på sig ett par kort-korta shorts och ett urringat linne. I köket satt tre lättklädda tjejer med filtar över sig och frös, berättar Ulrica Olsson.
Eftersom ingen av tjejerna kunde tala svenska eller engelska fick hon ett visitkort i handen. Där stod dels 59-åringens namn och dels ett företagsnamn. Hon ringde till mannen som genast sa att han skulle ordna handukar åt kvinnorna.
– Men han förklarade han att han bara hyrde lokalen. Tjejerna hyrde ett varsitt bås och betalade hyra för det till honom. Han liknade det vid en frisersalong där frisörerna hyr sin egen stol, berättar Ulrica Olsson.
En kontroll av 59-åringens finanser visar att hans inkomster minst sagt har varit blygsamma de senaste åren. Inkomståret 2005 tjänade han inte en enda krona enligt sina taxeringsuppgifter. Året därpå startade han ett handelsbolag tillsammans med sin 30 år yngre fru och kunde redovisa en inkomst på 110 000 kronor men han fick skatta bort hälften av vinsten.
På pappret sysslar bolaget med import av komponenter till spelautomater och förra året ökade vinsten till 150 000 kronor. Trots bolagets blygsamma omsättning kom det att bli granskat av polisens ekobrottsutredare. Anledningen var att bolaget misstänktes för att bryta mot lagen om automatspel. Gårdagens tillslag tyder på att 59-åringens bolag har gjort allt annat än att importera reservdelar till spelautomater.
Utöver adressen i Gävle och Södertälje hyr 59-åringens bolag lokaler i fyra olika förorter i Stockholm. De ligger alla på bottenplan eller i husens källare. Fönstren är täckta av gardiner eller galler för att begränsa insynen. I mitten av januari besökte GD en av dessa fyra massagesalonger.
En kvinna i 25-årsåldern som bara förstår engelska leder mig till ett bås. På salongen i Gävle behövde jag inte ens fråga om de utförde sexuella tjänster mot betalning. Historien återupprepar sig i Stockholmsförorten. Efter tjugo minuter kommer erbjudandet. Kvinnan berättar att massagen kostar 240 kronor men förklarar att med en avrunkning skulle notan sluta på 440 kronor. Även denna konversation spelas in med hjälp av en dold mikrofon.
Utöver den gamla brottsmisstanken som gällde bolagets spelmaskiner har 59-åringen ett fläckfritt förflutet. Men nu är han alltså misstänkt för grovt koppleri. I går eftermiddag anhölls han som på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankegraden. Hans 29-åriga fru är anhållen för medhjälp till grovt koppleri.
– Bevisningen mot dem är mycket stark, säger Jonas Trolle på Citypolisens spaningsrotel.

Mer läsning

Annons