Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här smids stora planer för solel

I dagarna kopplar Bo Lusth i Järbo in en av Gästriklands största privata solcellsanläggningar. Men det är bara början. På ett fält i Torsåker kan en solcellsanläggning med kapacitet på 150 000 kilowattimmar bli verklighet.

Bo Lusth driver företaget Järbo Elcenter och tillsammans med Gävleföretaget Energy Solutions, som drivs av sonen Kjell Lusth, och byggmontageföretagaren Karl-Olov Svedberg, Torsåker, har han nu lagt sista handen vid den solcellsanläggning som inom kort kommer att förse hans eget hus med miljövänlig el.

Anläggningen har placerats på det södervända garagetaket och består av 30 solpaneler á 250 watt. På årsbasis beräknas den ge cirka 6 500 till 7 000 kilowattimmar, vilket motsvarar ungefär 30 procent av Bo Lusths förbrukning.

Men när förhållandena är som mest gynnsamma under sommarhalvåret producerar anläggningen klart mer än Bo Lusth och hustrun Berit gör av med, och då kan energin gå åt andra hållet.

– Allt jag producerar kan jag sälja. Det finns ett antal aktörer som köper el, säger Bo Lusth.

Ersättningen motsvarar vanligen det aktuella spotpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool.

Men riktigt intressant kan det bli om, och i så fall när, så kallad nettodebitering införs. Då kan en privatperson som har solceller eller vindkraftverk på tomten kvitta sitt överskott mot konsumtionen hos elnätsföretaget. Det skulle göra det förmånligare att äga småskaliga energianläggningar och branschen har länge tryckt på hos regeringen för en förändring. Återstår att se om den kommer.

Med dagens förutsättningar och dagens elpriser räknar Bo Lusth med att det tar cirka 15 år att räkna hem anläggningen, som motsvarar en investering på drygt 80 000 kronor, statligt stöd inräknat.

Samtidigt anser han att det finns en hel som talar för kraftigt höjda elpriser i framtiden, som att den tyska kärnkraftsavvecklingen kommer att öka den svenska elexporten.

– Och med högre elpriser går det förstås fortare att räkna hem det, säger han.

Men offensivlustan stannar inte på det egna garagetaket.

Järbo Elcenter, Energy Solutions och Karl-Olov Svedberg har tillsammans gått in i projektet Gästriklands Solenergiförening. Där är syftet att lyfta produktionen av solel till nästa nivå.

Steg ett är tänkt att bli en tre till fem hektar stor anläggning på ett fält i Torsåker. Privatpersoner, företag och offentliga verksamheter ska kunna köpa in sig. Förebilden är det lyckade solelsprojektet i Sala och Heby kommuner, där nästan 200 aktörer blivit medlemmar.

– Sala Heby visar goda resultat redan efter tre år, säger Bo Lusth, som samtidigt poängterar att det handlar om ett långsiktigt projekt.

Nu ska förhandlingar med markägare slutföras och sedan gäller det att få med sig kommuner och energibolag.

– Och så vill vi ju ha medlemmar förstås, säger Bo Lusth.

Tanken är att den som går in i föreningen ska göra det av miljöhänsyn men förhoppningen finns också om framtida vinster.

– Vi tror att det här är en god framtidsinvestering, för alla parter, säger Karl-Olov Svedberg.