Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har storleken betydelse?

/
 • Leif Boork, före detta Brynästränare:– Det är en fråga där jag kan vara både för och emot. Om jag tvingas ta ställning skulle jag behålla nuvarande mått. En mindre rink kan göra att flera ”sämre” spelare kommer att förekomma på rinkarna i eliten i ishockey.
 • Inge Hammarström, talangscout, tidigare stjärna      i Brynäs och NHL:– Jag är helt klart för mindre rinkar. Många tror att spelet blir långsammare i såna, men det är tvärtom. Mindre rinkar gynnar de som åker snabbare, och allt går lite fortare över hela banan. Som spelare måste du utveckla alla dina goda egenskaper, och det är bra. Vi borde ha ändrat för länge sen.
 • Lennart Hovelius, före detta Brynäs- och landslagsläkare:– Det skulle nog bli mer tacklingar då. I elitserien nu är det mest småknuffar.
 • Kjell Lind, före detta elitdomare:
– I dagens hockey är det ofta så att spelare och puck hamnar i hörnen. Min uppfattning är att vi borde prova på mindre rinkar eftersom spelet blir mer tajt och rakt på mål. Det skapas fler målchanser, och då kommer det mer publik.
 • Tommy Sjödin, nypensionerad Brynäshjälte:– Det blir intensivare och roligare hockey på en mindre rink. Då kommer publiken också. På papperet ser det ju inte ut att vara så stor skillnad, men på isen märks det, tro mig.
 • Keb Eriksson, ishockeyexpert på GD.se:– Ja, självklart ska vi ha mindre rinkar. Kan man ha det    i Finland, så varför inte även här? Spelet blir både intensivare och fränare med mer närkamper – just vad publiken i dag efterlyser mest av allt.
 • Robert Nordmark, gammal Brynäsprofil, numer talangscout:
– För NHL-mått, helt klart. Huddinge har haft en liten rink, och kanske är det därför dom har fått fram så många fina talanger.
 • Sebastian Sulku, före detta Brynässtjärna:
– Om det blir roligare hockey eller inte beror ju på vad man är ute efter. Personligen skulle jag föredra mindre rinkar, för det händer mer då och blir lite hårdare tag.
 • Kenneth Andersson, före detta skyttekung i Brynäs:
– Jag är för NHL-mått. Allt annat är ju kopierat från NHL så det är lika bra att löpa linan ut. Och det blir nog bättre hockey på små rinkar.
 • Dick Wallström, vice ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund:
- Det vore kittlande att testa det i Sverige. När vi nu har de nya direktiven att följa och därmed följer regelboken bättre när det gäller spelförstörande moment känns det intressant. Det bör ju innebära mer intensitet som leder till fler situationer och förhoppningsvis högt tempo matchen igenom. Jag saknar personligen tacklingar mitt på banan, något jag knappt sett sedan Marko Tuulola var här. Det lite tråkiga spelet som uppstår när man skall försvara en eller två måls ledning med drivet taktiskt spel tror jag vi skulle få se mindre av. Det måste kittla lite att gå på hockey, så det är nog viktigt att vända på alla stenar för att utveckla denna härliga sport.
 • Bengt-Åke Gustafsson, förbundskapten:
– Det finns både för- och nackdelar med mindre rink, men jag tvivlar på att det skulle gynna svensk hockey om vi gick över till NHL-mått. Jag vet från Finland att de fick stora problem när de minskade sina rinkar, det tillhör inte riktigt vår kultur att spela på såna. Vi blir som nybörjare och vet inte vad vi ska ta oss till. Och att göra mittzonen mindre skulle vara rena katastrofen, då kommer hockeyn att se ut som handboll.
 • Sven Tumba, legendarisk stjärna i Djurgården och Tre Kronor:
– Ja, det här är en klurig fråga. Allt hänger på vad man tycker utanför NHL. En sak är klar: Det måste vara en gemensam storlek för att det ska vara rättvist för alla.
 • Christer Carlsson, före detta elitdomare:
– Absolut! Det har jag tjatat om ända sen jag själv dömde i elitserien! På en mindre isyta händer det saker hela tiden, ständig kroppskontakt, högre tempo eftersom spelarna får mindre tid på sig att agera och fatta beslut. För publiken är det toppen eftersom det uppstår fler situationer hela tiden. I dag är det mycket tråkig pucktransport.
 • Magnus
 • Curt Larsson,
 • Curt Lundmark, före detta förbundskapten:
– Jag svarar ja, men med en viss reservation. Jag skulle vilja att vi gör som man gjort i finsk elithockey. Där har man under några år spelat med en rink som är 28 meter bred och något
 • Leif Rohlin, sportchef i Västerås Hockey, före detta elitspelare:
– Tycker att nästa steg i utvecklingen av svensk hockey är små rinkar. Matcherna blir tråkiga när lagen tar ut varandra. 1–1 och 2–1 är vanliga resultat nuförtiden. Små rinkar gör att det händer mer grejer på chans, och mer målchanser ger roligare hockey. Enda risken är att med dagens domarnivå skulle det inte funka. Kompetensen måste bli mycket bättre.
 • Roland Eriksson, ledare i Västerås, tidigare Leksandsstjärna:
– Jag tycker att vi bör följa NHL-mått och regler mycket snabbare. Ofta väntar vi tre-fyra-fem år innan reglerna i Sverige ändras, men det är väl det internationella förbundet som bestämmer. Det är för mycket spel i hörnen i dag, tycker jag. Mindre rink gör att det blir snabbare anfall och rakare på mål.
 • Magnus Arvedson, tränare, före detta elitspelare:
– Jag tycker vi i Sverige ska börja med ett mellanting mellan OS-måtten och NHL-måtten. Många kommer inte att klara att spela på små NHL-rinkar, de är inte tillräckligt skickliga. Risken är att det blir en massa skjut in-skjut ut-hockey. Men för att få upp det fysiska spelet och slippa många sömngångarmatcher tycker jag vi i Sverige ska börja med att gå halva vägen. Försök få tillbaka lite tacklingar i elitserien. Sen tycker jag att straffen är löjligt höga på vanliga slagsmål en mot en. Sänk straffen för slagsmål och få till lite mer underhållning för publiken.
 • Lasse Öberg, ledare, före detta Brynässtjärna:
– Jag tycker inte att spelet blir roligare på liten rink. Är inte alls imponerad av NHL-matcherna som visas på TV. I NHL böljar spelet fram och tillbaka hela tiden i spel 5-5 därför att det transatlantiska spelet bygger på att avsluta direkt samt att backarna aldrig försöker bryta på offensiva blå utan snabbt backar hem. Skulle det bli denna flänghockey i Sverige också så tror jag att det blir sämre.
 • Willy Lindström, talangscout, tidigare stjärna i NHL och Brynäs:
– Klart att jag vill ha NHL-mått, jag har ju spelat på såna rinkar största delen av min hockeykarriar. Då är det inga problem när vi ska spela mot kanadensare och amerikaner, jag tycker att alla hockeyrinkar ska ha samma mått.
 • Anders
 • Arne Hegerfors, TV-journalist:
– Eftersom jag alltid sett hockey mer som en innovativ bollsport där teknik, snabbhet och kombinationsförmåga bör fälla utslaget snarare än tacklingar, tuffhet och tillfälligheter tycker jag om den större rinken. Ändå kan jag tycka att det känns fel att sporten på internationell nivå inte spelas med samma förutsättningar. Tänk tanken att fotbollen skulle spelas på sådana villkor - små planer i VM och normalstora i EM... Jag kan ju inte tänka mej att NHL kommer att anpassa sig till Europa, så av den anledningen – och egentligen bara därför – tycker jag att vi ska gå över till NHL-mått också i elitserien. Bra spelare som Lemieux, Sundin, Forsberg och inte minst Wayne Gretzky har ju visat att det går att spela den sorts hockey jag beskrev ovan också på de mindre rinkarna. För att det ska fungera måste man fortsätta på den linje som NHL slagit in på – reglerna skall följas rigoröst, brutalitet och spelförstörande moment ska bestraffas. Under de förutsättningarna säger jag alltså ja till att vi övergår till dom mindre rinkarna!
 • Stig Karlsson, före detta elitdomare:
– Det skulle säkert betyda en del. Men det finns andra bekymmer för ishockeyn, och ett stort problem är att domarna har fått instruktioner om att visa ut för minsta antydan till förseelse. Det var bra att förbundet tog tag i problemet med hakningar och fasthållningar, men domarna måste få hitta en nivå som är någorlunda rimlig. Folk tröttnar på att se matcher där det sitter spelare i utvisningsbåset hela tiden.
 • Thomas
 • Lars Jonsson, Brynässpelare:
– Jag tror på någonting mittemellan våra mått och NHL-rinkarna. Hockeyn här är lite annorlunda, och jag tror att de riktiga lirarna behöver lite mer utrymme.
 • Mats Näslund, landslagsledare, tidigare Brynässtjärna:
– Jag är för spel på samma mått som nu. Det finns möjligheter till ett bättre passningsspel på stor rink, och det är lättare att backa hem och försvara sig på en liten.
 • Malin Grönberg, styrelsemedlem i Brynäs:
– Det kan säkert bli lite roligare hockey. Men frågan är om det ger så mycket mer att det uppväger vad det kostar att bygga om arenorna.
 • Nanna Jansson, just nu klubblös stjärna med OS-brons som främsta merit:
– Jag tror på mindre rinkar. Spelet blir snabbare, besluten också. Man går mer rakt på mål, se bara på Dixon och Wanvig.
 • Anders Larsson, ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund:
- Inom svensk ishockey måste vi hela tiden se hur vi kan utveckla spelet. Personligen är jag lite kluven när det gäller att spela på rinkar med NHL-mått, men vi vet ju inte hur det blir förrän vi har försökt. Så visst, jag tycker att det kan vara värt att testa och utvärdera.
 • Steve Dixon, Brynässpelare från Kanada:
- Det blir ett helt annorlunda spel på mindre rink, den saken är klar. Men det behöver nödvändigtvis inte bli bättre, personligen trivs jag riktigt bra på de stora ytorna nu när jag har vant mig.
 • Jacob Markström, Brynässpelare:
- Du, jag har faktiskt aldrig funderat över det, så jag har ingen uppfattning.
 • Kjell Damberg, gammal juniorlandslagstränare och styrelsegubbe:
- Mitt svar är glasklart: Vi behöver mindre rinkar för att utveckla ishockeyn, och förbundet och Hockeyligan bör snarast sätta igång arbetet med det. NHL-mått ger ett offensivare, intensivare och snabbare anfallsspel - mer direkt på mål, mer målchanser och skott, vilket gynnar publiken och stämningen på arenan. I en mindre rink tar spelare med snabb speluppfattning och som vet vad som händer i nästa steg, typ Nicklas Bäckström, att ta stor plats. Synd att inte Stöveln Öberg och Håkan Wickberg fick prova. Snabb skridskoåkning och skottskicklighet firar naturligtvis också stora triumfer. Publiken kommer att rusa till arenorna för att uppleva intensiteten, farten och offensiven och kanske flera mål. Och kommer publiken så kommer sponsorerna.

Annons

Publiken sviker elitishockeyn, i alla fall på vardagarna, och debatten rasar om vad som ska förändras för att få tillbaka fansen på läktarna. Många – däribland Niklas Wikegård, Wille Löfqvist och NHL-profiler som Mats Sundin och Nicklas Lidström – hävdar att den enda rätta vägen är att vi så snart som möjligt ska gå över till nordamerikanska mått på rinkarna.

Men är det den allmänna uppfattningen bland hockeyfolket?

Jag bestämde mig för att kolla upp saken och tog kontakt med ett antal kända ishockeyprofiler. Här intill i "Bildextra"-blocket är deras svar - alla 33!

Mer läsning

Annons