Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här storsatsas på MTB

Högbo Brukshotell gör en jättesatsning på Mountainbike. Nu anställs en världsmästare i sporten.
– Uppemot 16 nya banor ska byggas, säger Magnus Palmberg.

Annons

Magnus Palmberg är trefaldigt svensk mästare och nybliven världsmästare i MTB crosscountry. Vid årsskiftet blir han ansvarig för cykelåkningen på Högbo Bruk.

– Vi har varit mycket framgångsrika när det gäller skidåkningen. Nu vill vi göra en liknande satsning på mountainbike. Det finns en tydlig trend, många vill cykla, säger Tomas Lindqvist, hotelldirektör på Högbo Brukshotell.

För närvarande har området fyra banor för cykling. Men inom en snar framtid ska där finnas uppemot 20 slingor med olika svårighetsgrader, märkta med blått, rött och svart som i skidbackarna.

– Banorna ska vara välskyltade, bra och enkla skyltar ska finnas, säger Magnus Palmberg.

På gång att byggas är en stadion med en så kallad teknikbana med hopp och doserade kurvor.

Men främst är det den så kallade cykelvasan man har i åtanke inför investeringen.

– Cykelvasan blir fulltecknad så fort biljetterna säljs. Den finns i tre olika längder, 30, 45 och 90 kilometer. På Högbo Bruk ska en av banorna vara på 30 kilometer och en annan 45 kilometer. De som vill åka 90 kan åka två varv på 45-banan, säger Tomas Lindqvist.

Han berättar varför hotellet är så intresserat av att expandera cykelåkningen.

– Vi vill ha fler gäster. Vi tror att cyklingen kan bli lika poppis som skidåkningen och att fler från regionen Stockholm-Uppsala besöker oss. I framtiden har vi tänkt ha en cykelbutik på området och kunna anordna ett nationellt välkänt lopp och få hit Sverigeeliten.

Enligt Magnus Palmberg är det den totala upplevelsen som gör det så attraktivt att cykla mountainbike.

– Man upplever den totala friheten. Det är grusvägar och stigar och det går upp och ner. Man hinner se så mycket under en åktur.