Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här växer soppans ärtor

Ärtsoppa med fläsk är något av en nationalrätt i Sverige.
Men hur många vet hur ärtorna odlas?
Inte många va?
Den här artikeln fyller luckan.

Annons

Syskonen tog över gården i Storvik efter deras far. Nu odlar Hans-Erik Zachrisson och systern Birgitta Gunnarsson för första gången ärtor där.

Första maj i år sådde de ärtfrön på den 7,5 hektar stora åkern nära boningshuset.

– Jag ville testa vad som går att odla och få lite omväxling, säger Hans-Erik Zachrisson.

Ärtorna tänker han i första hand använda som djurföda, så kallad proteingröda, men en del ska han göra ärtsoppa av för eget bruk.

– Samma ärtor som går till djuren används till ärtsoppa. Skillnaden är att till soppan rensas de finaste ärtorna fram, säger han.

Han odlar också maltkorn till öl och whisky och har olika oljeväxter på sina domäner.

Han är med i Gävleborgs Oljeväxtodlarförening som nu utför sin årliga rundvandring – den här gången på hans ägor.

Varje år inbjuds experter som ger tips och råd.

Lantbrukare från hela Gävleborg och Dalarna brukar då dyka upp liksom representanter för länsstyrelsen.

Hans-Erik Zachrisson tar tillfället i akt att visa besökarna ärtåkern och hur en blomma som snart ska bli en balja med ärtor ser ut.

– Ungefär fyra ton ärtor per hektar kan man utvinna, säger han.

– Det blir några portioner med ärtsoppa det, säger en av gästerna.

– Räcker till ett och annat regemente, säger en annan.

Johan Biärsjö, från Svenska Raps AB, ger honom rådet att odla raps på åkern när han skördat ärtorna någon gång i mitten av augusti.

– Ärtor och andra baljväxter tar tillvara kvävet från luften och berikar jorden med det. På så sätt förbättras jordmånen, säger han.

Och just ärtornas förmåga att utnyttja kvävet och inte behöva bekämpningsmedel gör dem till en behaglig gröda att odla fram.

– Inga insatser alls behövs faktiskt, säger Hans-Erik.

Fastän Gästrikland erbjuder ett gott klimat för ärtor har det varit blygsamt med odlingar de senaste åren.

Än så länge har Hans-Erik ingen köpare till skörden men planerar att sälja den till organisationen Lantmännen eller privata djurhållare.

Henrik Bergman är rådgivare när det gäller ärtväxten. På frågan hur Hans-Erik skött sitt livs första ärtodling tittar han ut över åkern, kisar i solen och säger:

– Ser ut att var en jättefin odling, ser jättebra ut.

Enda risken just nu är att överdrivet med regn gör att grödorna faller platta till marken.

– Ärtor är som människor, de vill ha lagom med sol och lagom med regn, säger Henrik Bergman.

”Ärtor är som människor, de vill ha lagom med sol och lagom med regn.”