Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill kommunalrådet bo

Det finns redan Gävlebor som kan tänka sig att bo i höghuset Fullriggaren, det nya landmärket på Gävle Strand. Kommunalrådet Per Johansson har anmält sitt intresse och i går tog han själv första spadtaget för bygget. – Det är en jätteviktig signal för Gävle att bygget kommer igång, säger Per Johansson.

Det är kanske inte det allra bästa läget att starta ett husbygge, men Gavlegårdarnas vd, Jan Hugg, hade åtminstone tre goda argument för att dra igång.

Området Gävle Strand behöver ett landmärke, Gavlegårdarna vill gå i spetsen för en hållbar bostadspolitik, (huset ska ha solpaneler för varmvattenproduktion och solceller för elproduktion), och Gävle behöver fler bostäder.

I går undertecknade Gavlegårdarna kontraktet med byggaren Skanska, som ska ha huset färdigställt 2011. Hyrorna blir något högre än för andra hyreslägenheter på Gävle Strand, även om nivåerna inte är helt klara. Men för en trea på 70 kvadratmeter kommer hyran att hamna runt 9 500 kronor i månaden.

I gatuplanet ska det finnas plats för en restaurang och flera butiker. Jan Hugg vill se en restaurang för hela Gävle där vem som helst ska kunna slinka in.

Huset är ritat av arkitektfirman Södergruppen som med sitt förslag vann den tävling som Gävle kommun ordnade för tre år sedan. Ursprungsförslaget är modifierat men själva huskroppen är originalversionen.

– Första gången jag ritade på huset undrade jag om det verkligen skulle gå att få ekonomi på det, säger Måns Rydberg på Södergruppen, en av flera arkitekter i firman som deltagit i projektet.

Trots finanskris och lågkonjunktur har han aldrig varit orolig för att projektet skulle läggas i malpåse. Men han trodde inte att byggstarten skulle komma så snabbt.

– Det känns fantastiskt.

I går togs det första spadtaget och de som ville se utsikten från högsta våningen kunde göra det från en inhyrd kran på området.

Kommunalrådet Per Johansson var först och kunde konstatera att från den höjden ser man en bra bit av stan och en bra bit av Gävlebukten.