Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kamp om matkunderna

SANDVIKENI höst blir konkurrensen mellan livsmedelsbutikerna i Sandviken stenhård - inte minst kvällstid.

Annons
Prix Wega har sedan flera år haft öppet till tio på kvällarna men får nu sällskap av Ica Kvantum och Hemköp.
Flera nya butiker i Sandviken ökar desssutom dragkampen om kunderna.
Hemköps butikschef Nicklas Jonsson varnar för överetablering.
Det händer en hel del på livsmedelsmarknaden i Sandviken just nu. Den 17:e oktober öppnar Ica Kvantum i 3500 kvadratmeter stora lokaler på Gävlevägen, intill Mc Donalds. Den ersätter Ica Björksätra och Ica Xtra som istället blir lågprisvarianten av Ica, nämligen Rimi som i sin tur lägger ner butiken i Galaxen.

Bygglov till lågpriskedja
För två veckor sedan öppnade Willys hemma i gamla Vivo rondellens lokaler. Nyligen fick också den tyska lågpriskedjan Lidl bygglov för en stor butik vid gamla Park- skolan, mellan Gävlevägen och Svarvargatan.
För Hemköp innebär etableringen av Ica Kvantum att man får en svår konkurrent. De båda butikerna vänder sig till samma målgrupper, har ett likartat sortiment och prisläge.
- Ja det blir tufft, säger butikschefen Nicklas Jonsson som dock inte är orolig. Men han varnar samtidigt för att det - med flera stora livsmedelskedjor i Sandviken - kan komma att bli en överetablering. Något som bland annat hänt i Gävle, hävdar han.
- Någonstans måste man dra en gräns. Det blir de små butikerna som försvinner.
Butikschefen för Willys hemma, Per-Ola Grönberg, tror däremot att det finns utrymme för fler etableringar.

"Positivt för kunderna"
- Minst 100 miljoner kronor försvinner ut från Sandviken varje år. Den största delen av de pengarna hamnar i Valbo köpcentrum. Det finns alltså mycket pengar att ta av så jag tror inte att någon livsmedelsaffär kommer att få problem att klara sig. Och kunderna kommer att uppfatta det som positivt, säger han.
Willys har öppet till klockan åtta varje kväll och man övervägde att tag att hänga med övriga stora butiker i Sandviken och hålla öppet till tio, men avstod.
- Det skulle medföra för stora kostnader.
Däremot känner sig Hemköp tvingat att utöka öppethållandet för att kunna möta konkurrensen.
Enligt uppgift till Gefle Dagblad kommer butiken i Sandviken, som i dag har öppet till klockan 21, att ha öppet ytterligare en timme på kvällarna.
Nicklas Jonsson vill dock inte säga mer än att man kommer att ha generösare öppettider i fortsättningen.
Han berättar också att man just nu håller på och bygger om och fräschar upp inredningen i butiken.
Den 14:e oktober ska renoveringen vara klar, då kommer man också att köra i gång med nya scheman för personalen och nya öppettider.