Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda klappar med mervärde

En bok under granen är aldrig fel. I den traditionella formen eller varför inte som utlovad e-boks­leverans till den som föredrar läsplatta. Vi tipsar om några favoriter.

God brun jul!

”Den bruna maten” av Familjen Bruun (Galago):

• Den perfekta julklappen till alla som behöver påminnas om att 70-talet minsann inte bara var rödvin, sång och brända behåar. Det var också då matlagningskonsten förgylldes med rätter som bananer i skinkrock, falsk pizza och färserat vitkålshuvud. Den anonyma familjen Bruun lagar sig med stor entusiasm genom tidens obligatoriska receptkort och delar ut betyg. Varför inte låta mellandagarna bli bruna dagar?

Isande psykologiskt mörker

”Mörka platser” av Gillian Flynn (Modernista):

• Hela det svenska deckarundret i all ära, men när det gäller de svartare delarna av det mänskliga psyket har de mött sin överkvinna. Den amerikanska författaren Gillian Flynn är redan läst och älskad av många som slukat hennes böcker på engelska – bland annat den senaste ”Gone Girl”. ”Mörka platser” är en given present till den som ännu inte stiftat bekantskap med hennes säkra stil och isande psykologiska insikter.

Viktigt om tystnaden

”Koltrasten som trodde att den var en ambulans” av Anders Mildner (Volante):

• Vissa böcker sätter ord på – och förklarar – fenomen man själv undrat över. Som att samtidsmänniskans dröm om tystnad är så stark att vi är villiga att betala dyrt för den. Som att vi mår dåligt av bullriga platser, men också upplever ett starkt obehag när vi placeras i helt ljudlösa miljöer. ”Koltrasten som trodde att den var en ambulans” bjuder på rolig läsning om ett växande samhällsproblem.

För den anglofila bokmalen

”Främlingens barn” av Alan Hollinghurst (Bonniers):

• Nej, det går inte att jämföra ”Främlingens barn” med ”Downton Abbey” eller ”En förlorad värld”. Men lite grann av samma bitterljuva stämning genomsyrar ändå Alan Hollinghursts tegelstenstjocka roman ”Främlingens barn”. Virtuost skickligt beskriver han hur omvärldens syn på kärlek mellan två män förändras genom decennierna. Långläsning för anglofilen, men också för den som älskar god stilistik.

Roligt allvar om sjuk samtid

”All I want for christmas is planekonomi!!!” av Sara Granér (Galago)

• Sara Granérs seriebok är rena injektionen för den som låtit klimatångest övergå i depression. Granér förklarar varför det inte är okej att ägna sig åt tillverkning av rosa dörrstoppar och annat överflödigt. Hon efterlyser en planerad ekonomi, för naturens och människans bästa. Hon påvisar ett etikettsvidrigt ekonomiskt system vars underhuggare inte känner sig välkomna till kalaset. Det är roligt, det är på allvar.

Soldater större än kriget

”Kriget har inget kvinnligt ansikte” av Svetlana Aleksijevitj (Erstatz)

• Den som läser allt om andra världskriget har oändligt mycket kvar. Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj intervjuade mellan 700 och 800 kvinnliga ryska soldater, destillerade deras öden till litteratur, till en polofoni som blir oändligt mycket större än själva kriget.

Aleksijevitj struntar i militära strategier och generaler. En kvinna berättar om hur världen aldrig varit vackrare än på morgonen före ett slag.

En fantastisk läsupplevelse

”Agaat” av Marlene van Niekerk (Weyler)

• En vit sydafrikansk lantbrukarkvinna, döende i ALS, är nu fullständigt utlämnad till sin svarta hushållerska, Agaat. Utifrån de två kvinnornas laddade förhållande väver Marlene van Niekerk en roman rik som livet självt.

Här ryms berättelsen om apartheidsystemets vidrighet men också magiska ögonblick från livet på ett stort jordbruk. Allt berättat utifrån en döende maktmänniska som försöker försonas med sitt liv. En helt igenom fantastisk läsupplevelse.

Ett annat Toscana

”Stål” av Silvia Avallone (Natur och Kultur)

• En roman för alla Toscanaturister som vill veta lite mer om villkoren för människorna i det sköna landskapet. I en manlig och potent stålverksmiljö lyfter Avallone fram två 13-åriga tjejer, två brutala skönheter som njuter av sina kroppar och den inverkan de har på omgivningen. Ändå är de fast i ett brutalt klassamhälle, i den totala utsiktslösheten och i en värld som tycks ha givit upp. Den korta resan till semesterparadiset är otänkbar för dem – eller är den verkligen det?

Småbarnskonst för alla

”Molly och Sus” av Klara Persson (Urax)

”Vita Streck och Öjvind” av Sara Lundberg (Alfabeta)

• Till småbarnspappan som fått nog av Miffys enahanda kaninuttryck: det finns konstupplevelser även i barnboksvärlden.

Klara Perssons debut handlar om tvillingarna Molly och Sus, alltför tätt sammanflätade ända tills de en dag klipper sina flätor och för första gången kan gunga gungbräda med jämvikt. Vita Streck möter också två motpoler, kaos och ordning. Läs högt och dyk ner i två unika bildvärldar.

Förintelsens eko

”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” av Göran Rosenberg (Albert Bonniers förlag)

• Den strida strömmen av böcker om andra världskriget sinar inte. Ändå väntar nya insikter om de mörkare delarna av vår egen historia, och ny förståelse för Förintelsens eko.

Göran Rosenbergs Augustvinnare klarar sig förstås bra utan rekommendationer, men boken om ett Södertälje i förändring, om tröstlösa försök att hitta ett liv efter den stora katastrofen, är värd all framgång.

Till den eftertänksamme

”Bok utan namn” av Göran Sonnevi (Albert Bonniers förlag)

• Den magnifika diktsamlingen ”Bok utan namn” inrymmer poesi skriven av Sonnevi mellan 1957 och i dag. Rytmiskt och intensivt flödar orden över de 801 sidorna där han behandlar allt från kärlek och politik till åldrande och vänner som går ur tiden. Tegelstensformatet kan tyckas avskräckande men börjar man bläddra i den är det näst intill omöjligt att sluta.

Man läser vidare så länge armarna orkar hålla upp boken, med tankar om världen, existensen och universum snurrande i huvudet. En julklapp till den eftertänksamma ordälskaren.

TT Spektra