Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda slag mot Sandviken

I förra veckan kom beskedet om flytten av huvudkontoret. Denna vecka kom besked om tuffa besparingar. Hade länets politiker kunnat agera bättre för Sandvik? undrar Lars Beckman, Moderaterna

Det är synnerligen allvarligt att Gästrikland under ett antal år drabbats av tunga bakslag när det gäller attraktionskraften att locka till hit företag och att behålla befintliga företag. Listan kan göras lång på företag som funnits etablerade i vår region men valt att lämna den.

Det är i ljuset mot den bakgrunden man ska se Sandviks kommande huvudkontorsflytt till Stockholm. Vad är det som gör att en nytillträdd koncernchef säger att det är svårt att rekrytera medarbetare till Gävleregionen? Uppenbarligen har andra koncernchefer gjort andra bedömningar i över 147 år men det är en företagslednings skyldighet och ansvar att göra det man tror är rätt för det enskilda företaget när man fattar sitt beslut. Hade länets politiker kunnat ge ett bättre och annat beslutsunderlag?

Först kom beskedet om att den befarade flytten av Sandviks huvudkontor till Stockholm blir av. På tisdagen kom nästa besked om tuffa besparingar på 500 miljoner kronor de kommande tre åren. Eftersom de fortsatta besparingarna kommer att omfatta personalen, så kan varsel befaras.

Vilket rykte och anseende har vårt landskap som en sjudande och aktiv region med ett gott företagsklimat, skolor i världsklass och en sjukvård som presterar på topp? Vi vet alla svaret. Tyvärr rankar befintliga företagare alla kommuner i Gästrikland i botten när det gäller företagsklimatet med undantag för Ockelbo som hamnar bättre till. Kan det finnas anledning till självkritik från de s-märkta kommunalrådens agerande över att man tagit de stora företagens närvaro för given i länet?

Finns det brister i dialogen med (stor)företagens koncernledningar där man hade kunnat peka på de fördelar som finns för ett företag att verka i Gästrikland med närheten till Arlanda och Mälardalen? Finns det andra åtgärder som politiken hade kunnat vidta för att inte företagsflytten skulle pågå i en så rasande takt som skett under de senaste åren? Här är det viktigt att det nu verkligen tas krafttag från kommunledningarna för att arbeta med konkreta förbättringar av företagsklimatet och att kommunledningarna lyssnar på jobbskaparna – företagarna.

Det är bara att hoppas att företagsledare inte lyssnade till debatten i kommunfullmäktige i Gävle där vänsterpartisterna tävlade om att svartmåla ett möbelföretag som eventuellt vill etablera sig i Valbo Köpcentrum när den frågan behandlades. Det är just sådana uttalanden och ageranden som skadar vår region mer än vad man kan tro och det sätter en bild av Gästrikland som företagsfientligt.

Nationellt arbetar vi i alliansen varje dag i Riksdagen och Regering för att förbättra företagsklimatet i Sverige i stort och smått men det arbetet skulle ge större nytta för Gästrikland om även företagen som finns och verkar här skulle anse att företagsklimatet stod i topp.

Företagen klarar sig alltid. De väljer att flytta härifrån eller väljer att inte etablera sig här. Det är för oss som har valt att bo och verka i regionen som vi måste förbättra företagsklimatet. Vi har inte råd med annat.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel