Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda smällar när eleverna laddar för cirkusföreställning

Erika Hansson har sträckt ett ben och var nära att få en rejäl smäll i baken på träning. August Fasching blev nästan strypt. Men cirkuseleverna på Vasa är vana vid att ta smällar. De bara ler och fortsätter kämpa för att deras föreställning Poireaux på Gävle teater ska bli så perfekt och underhållande som möjligt.

Isak Berglind och Sebastian Björklund-Ljung slänger Erika Hansson högt upp i luften. Efter en hisnande luftfärd landar Erika i famnen på killarna.

– Oh, vilken puls jag har, säger Erika efteråt.

Hon har gjort volten många gånger förr men ändå pirrar det i magen varje gång. På fredag ska salton till sits, som hoppet heter, sitta ordentligt. Det är då (och på lördag) som deras examensarbete ska visas upp på Gävle teater och bedömas av både lärare och publik.

Erika, Isak, August, Sebastian samt Robin Tano och Lovisa Vallberg går sista året på Vasas cirkuslinje. När de andra avgångseleverna rådbråkar sina hjärnor i projektarbeten jobbar cirkuseleverna hårt med hela kroppen i cirkussalen. De tränar på lunchraster, håltimmar och kvällar. De tänker till och med offra sportlovet för att ge publiken vad den tål.

Avgångseleverna på cirkuslinjen brukar ha föreställning för allmänheten men nytt för i år är att det är nya elever, nya nummer och att de samarbetar med jazzlinjen. Musikeleverna står för musiken men medverkar också som statister.

Föreställningen heter ”Poireaux, En middag du sent kommer glömma!” Handlingen utspelar sig i restaurangmiljö med rekvisita som eleverna själva köpt in för intjänade pengar.

Det är ju inte första gången de uppträder. Tidigare har de haft föreställningar i bland annat Konserthuset, Furuviksparken, Läkerolen och Boulognern. Men den här gången är det annorlunda.

– Det är första gången vi satt ihop en föreställning själva, berättar Lovisa.

Att det blev just restaurangmiljö beror enligt August på att det kan hända så mycket på en restaurang. Redan under repetitionen går det att få en liten aning om att det blir en hel del humor. Lovisa poppar plötsligt upp ur ett hål i bardisken och Robin, som spelar servitör med alkoholproblem, tar en liten hutt ur en whiskyflaska.

– Ha te i den så ser det mer ut som whisky, tipsar läraren Assen Panov.

Först var tanken att de skulle köra lite som Wallmans salonger med matservering och underhållning på Maxim men en dubbelbokning ställde till det och de fick tänka om.

Nu kommer publiken att få njuta och häpna i teatermiljö i stället. Artisterna kommer att bjuda på luftakrobatik, studsjonglering, vanlig jonglering, kärleksparakrobatik, lindans, trolleri, volter och mycket mer.

– Vi ska försöka med en ”tre man hög” men vi har inte provat utan lina än, berättar Erika som ska stå längst upp med Sebastian under sig och August i botten.

Isak och Sebastian greppar Erika i händer och fötter och svingar henne runt, runt som ett hopprep samtidigt som Lovisa berättar att de har fullt upp nu, inte bara med att träna utan också med att hämta prylar, fixa kostymer och annat smått och gott som ska till.

– Man är lite sliten nu, hinner inte vila, säger Robin men ser inte ledsen ut för det.

För trots att cirkuseleverna får offra mycket tid, svett och blod ser de fram emot föreställningen.

– Det är roligt att lära sig nya saker och sen visa upp det, säger August som hoppas på fullsatta föreställningar fredag och lördag.