Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda tag i EMU-debatt

GÄVLE
Ja- och nej-sidorna kom inte närmare varandra en tum under den första riktigt lokala EMU-debatten vid Cityfesten i går. Men det var roligt och klargörande under tiden, och de hårda angreppen från båda sidor applåderades av anhängarna.

Sluggerkamp
Det hela liknade tidvis en sluggerkamp, främst mellan de socialdemokratiska kombattanterna Mats Ågren och Stefan Carlén.
Speciellt hettade det till när Handels förbundsekonom anklagade ja-sidan för att använda lögner för att lura svenskarna att rösta ja. Kommunalrådet kändes inte vid någon lögn, utan hävdade att han utgår från att alla debattörerna engagerar sig för att de tror på sin sak.
Stefan Carlén tyckte också att det var en viktig sakfråga hur mycket pengar ja-organisationerna lägger på kampanjen. Något Mats Ågren betraktar som en ovidkommande fråga i sammanhanget.
Oppositionsrådet Björn Frankson, m, tyckte däremot att det är ett bra tecken om ja-organisationen Sverige i Europa satsar mycket pengar. Det måste innebära att de tror att det är bra för näringslivet med ett medlemskap, och därmed något som leder till fler jobb.
Stefan Carlén hade flera dueller med ja-sägarna. Deras argument att ett medlemskap ger tillväxt per automatik stack han hål på genom att påpeka att Sverige går bättre än euroländerna ekonomiskt. Det köpte inte riksdagsmannen Hasse Backman, fp. Han påpekade att euroländerna istället haft en ökning av handeln med 30 procent under samma tid som den ökat med tolv procent i Sverige.
Handelsekonomen gav sig med liv och lust in i debatten om europeiska centralbanken ECB är demokratisk eller inte. Något ingen av debattörerna ens tyckte att den svenska riksbanken är. Han fick starkt medhåll från oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp, och Tatiana Dinamarka, v, om att det i alla fall är bättre att fortsätta ha en nationell riksbank som jobbar efter svenska villkor.

Går vidare
Ja-sägarna påpekade att ECB bara ska hantera räntor och valutapolitik. Den kommer inte att ha något inflytande på den svenska ekonomiska politiken, med skatter och offentliga utgifter. Något nej-sidan såg framför sig. ECB har nämligen uppmanat Sverige att halvera den offentliga sektorn, hävdade Bodil Ceballos.
Debatten lär gå vidare.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se