Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare attityd leder till ungt våld

GÄVLE
Under måndagen: En 15-årig flicka slår en fritidspedagog på Sörbyskolan i huvudet så att hon måste sys.

Annons
Under tisdagen: En 15-årig pojke åtalas för grov misshandel av en jämnårig. Enligt misstankarna högg 15-åringen en kniv i armen på den jämnårige kamraten i en biljardhall på Norra Kopparslagargatan.
En incident för två dagar sedan och en annan den 21 mars i år som har något gemensamt - att mycket unga människor använder våld i sina konflikter med varandra eller omvärlden.
- Ungdomarna är tuffa. En viss, marginaliserad grupp, har inte respekt för myndigheter eller vuxna, säger Tyrone Holmström, ungdomssamordnare på socialtjänsten.
Och, kan man tillägga med tanke på knivskärningen mellan 15-åriga pojkar, ingen respekt för varandra.

Hård jargong
När den misstänkta misshandeln på Sörbyskolan inträffade i måndags besökte Gefle Dagblad skolgården.
Tonen var minst sagt rå. Jargongen snabb, högljudd. Få bland högstadieeleverna verkade upprörda över att en fritidspedagog, som de med stor sannolikhet kände sedan tidigare årskurser eller i vart fall kände till utseendet, tvingats till läkarvård efter ett slag mot huvudet.
Har själva skolmiljön blivit en helt annan?
- På Nynäs, Milbo och Stora Sätraskolan har det varit incidenter som inte är alldeles ovanliga i dag. Vi kommer ofta i kontakt med händelser vi upplever att skolorna inte riktigt vet hur man ska hantera.
Om den hårda jargongen säger Tyrone Holmström:
- Det låter bedrövligt, är en vokabulär som kan få en att trilla av stolen. Ett hårt snack, men det är inte ofta det är allvar bakom, menar ungdomssamordnaren.
Och pekar samtidigt på en fara i att en överraskad vuxenvärld förfasar sig över sina barns hänsynslösa ordval. Att måla fan på väggen kan leda just till det alla vill undvika.
- Om man frågar ungdomar varför de gör något blir svaret alltid att "att alla andra gör det".
Ständiga påpekanden att yngre människor i högre utsträckning beväpnar sig med kniv när de går ut på stan kan leda till att ännu fler bär kniv.
- Och är man beväpnad ökar risken att något ska hända, säger Tyrone Holmström.
Som det gjorde i biljardhallen när, enligt åtalet, en blott 15-årig pojke tog fram en kniv och skar en jämnårig i armen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se